Головна / новини / змагання / ЄІ Краків 2023: Шпажисти у п’ятірці найсильніших, шаблістки – дев’яті
ЄІ Краків 2023: Шпажисти у п’ятірці найсильніших, шаблістки – дев’яті

Сьогодні, 30 червня, на ІІІ Європейських іграх свою програму змагань завершили представники фехтування. Останні два комплекти нагород на «Tauron Arena» у Кракові розіграли в командних змаганнях шпажисти та шаблістки. Підопічні Володимира Станкевича, поступившись у чвертьфіналі майбутнім бронзовим призерам італійцям, у нижній частині сітки поразок не зазнавали і посіли п’яте місце. Ольга Харлан і Ко теж програли за турнір лише одну зустріч, але на самому початку, тож у підсумку завершили змагання на дев’ятому місці.

Володимир Станкевич, Євген Макієнко, Ян Сич та Нікіта Кошман стартували з 1/8, де у непростому поєдинку взяли гору представниками Німеччини.  Відзначимо, 21-річного Кошмана, який замінив у командних змаганнях бронзового призера Токіо-2020 Ігоря Рейзліна, що виступав в особистому турніру у Кракові. Нікіта двічі повертав нашій збірній лідерство і загалом приніс у цій зустрічі «+6». У заключніій дуелі Марко Брінкманну на початку вдалося скоротити відставання з «-5»(27:32) до «-2» (30:32). Але більшого йому Макієнко зробити не дозволив (44:37).

На жаль, у  чвертьфіналі українські шпажисти ледь не від самого початку відпустили суперників – другий номер світового рейтингу Італію і наздогнати вже не змогли (28:43).  У нижній частині сітки наш квартет взяв гору над Іспанією на чолі з новоспеченим бронзовим призером Євроігор-2023 Мануелем Баргесом (45:42) та переміг Чехію (45:30).

Українським шаблісткам Ользі Харлан, Аліні Комащук, Юлії Бакастовій та Олені Кравацькій у першому поєдинку туру прямого вибування, а це була 1/8, довелося схрестити зброю з командою Греції, кольори якої захищають третій і четвертий номери світового рейтингу Теодора Гунтура та Деспіна Георгіаду. Наші спортсменки заволоділи ініціативою спочатку, але гречанкам вдалося перевернути хід подій і до заключного протистоянні вони підійшли вже з «+6» (34:40). Чемпіонці ІІІ Європейських ігор в особистому заліку Ользі Харлан перевернути рахунок не вдалося (35:45).

У нижній частині сітки підопічні Євгенія Стаценка та Андреа Теренціо перемогли Румунію (45:30), а також Польщу (45:42), у зустрічі з якою, відзначимо «+14» принесла команді Олена Кравацька.  

Шпага, чоловіки (командні)Шабля, жінки (командні)
1. Угорщина
2. Швейцарія
3. Італія
1. Франція
2. Італія
3. Угорщина
…5. Україна (Володимир Станкевич, Євген Макієнко, Ян Сич, Нікіта Кошман)…9. Україна (Ольга Харлан, Аліна Комащук, Юлія Бакастова, Олена Кравацька)