Головна / новини / змагання / ЄІ Краків 2023: Шпажистки посідають п’яте місце, рапіристи – восьмі
ЄІ Краків 2023: Шпажистки посідають п’яте місце, рапіристи – восьмі

Сьогодні, 29 червня, на ІІІ Європейських іграх у Кракові відбулися командні змагання у жіночій шпазі та чоловічій рапірі. І підопічні Богдана Нікішина, і четвірка під керівництвом Сергія Гаравського зуміли пробитися до Топ-8. Проте здолати наступний бар’єр їм не вдалося.

Новоспечена чемпіонка ІІІ Європейських ігор Джоан Фейбі Бежура разом з Владою Харьковою, Інною Бровко та Оленою Кривицькою, яка замінила Дар’ю Варфоломеєву, що виступала в особистих змаганнях у Кракові, стартували з впевненої перемоги в 1/8 над Чехією (45:19).

За вхід у четвірку українські шпажистки схрестили зброю з представницями Швейцарії. Від самого початку опинившись у ролі наздоганяючих 1:5, вони вже до третього бою відновили статус-кво – 11:11. Після цього шальки терезів схилялися то в один, то в другий бік, але більш ніж на пару уколів жодній команді відірватися не вдавалося. До заключного дев’ятого протистояння вони підійшли з рівним рахунком 40:40. Влада Харькова зробила все, що могла, але це певно був день Полін Бруннер. У неї горіло буквально все, у підсумку вона принесла перемогу Швейцарії – 42:45.

У нижній частині сітки українки не залишили жодних шансів Ізраїлю (45:34) та на пріоритеті одним уколом перемогли олімпійських чемпіонок Токіо-2020 представниць Естонії (32:31).

Клод Юнес, Андрій Погребняк, Ростислав Герцик, Даниїл Гойда розпочали боротьбу поєдинком 1/8 проти Нідерландів. Спочатку виграючи 20:14, потім поступаючись 26:29, українські рапіристи все ж вийшли з цього протистояння переможцями (45:40).  

У чвертьфіналі підопічні Сергія Гаравського зустрілися зі збірною Великої Британії, кольори якої захищали чемпіон Європи Джеймс-Ендрю Девіс та віцечемпіон світу Маркус Мепстед, до речі, чемпіон і Європейських ігор у Баку-2015 у командних змаганнях. До шостого бою українські рапіристи нічим не поступалися суперникам, але далі британцям вдалося заробити більш серйозний гандикап, який з рештою вилився в їх перемогу (45:37).

У турнірі за 5-8 місця наш квартет поступився Угорщині (30:45) та у рівній боротьбі – Бельгії (39:45).

Шпага, жінки (командні)Рапіра, чоловіки (командні)
1. Франція
2. Угорщина
3. Італія
1. Італія
2. Франція
3. Німеччина
…5. Україна (Джоан Фейбі Бежура, Влада Харькова, Інна Бровко, Олена Кривицька)…8. Україна (Клод Юнес, Андрій Погребняк, Ростислав Герцик, Даниїл Гойда)