Головна / новини / змагання / ЄІ Краків 2023: Ольга Харлан бере золотий реванш, Володимир Станкевич виборює бронзу!
ЄІ Краків 2023: Ольга Харлан бере золотий реванш, Володимир Станкевич виборює бронзу!

Вчора, 27 червня, на ІІІ Європейських іграх у Кракові були розіграні останні два комплекти особистих нагород. І в обох видах на п’єдестал зійшли представники України. Ольга Харлан стала чемпіонкою серед шаблісток, здобувши першу велику індивідуальну перемогу з січня 2020 року, коли вона виграла Гран-прі у Монреалі. Володимир Станкевич, який до того мав у своїй колекції особисті медалі на Кубках світу та командні на чемпіонаті Європи-2017 та Всесвітній Універсіаді-2015 став бронзовим призером у змаганнях шпажистів.

Наша олімпійська чемпіонка стартувала з п’яти перемог у шести боях групового раунду і вийшла з «пулі» з другим номером посіву олімпійки, де у перших двох поєдинках змусила скласти зброю Нісанур Ербіл з Туреччини (15:10) і болгарку Йоанну Ілієву (15:13), яка перед тим вибила з боротьби іншу українку Олену Кравацьку (15:6).

Далі українка успішно пройшла випробування італійською шаблею: в 1/4 в особі досвідченої Роселли Грегоріо (15:13), в 1/2  – молодшої подруги останньої по срібній команді чемпіонату Європи-2022 Елоізи Пассаро (15:12). У  поєдинку за золото Харлан дала урок майстерності 19-річній румунці Ілінці Пантіс (15:3).

Нагадаємо, що вісім років тому нашій титулованій шаблістці вдалося стати чемпіонкою Європейських ігор у Баку-2015 разом з подругами по команді Аліною Комащук, Оленою Кравацькою та Ольгою Жовнір. Але особистий турнір тоді для неї не склався. Тож цього разу відбувся яскравий реванш і довгоочікуване повернення на найвищу сходину п’єдесталу. Востаннє Ольга перемагала в особистих змаганнях на Гран-прі Монреаля у січні 2020 року.

Володимир Станкевич вийшов з групи з п’ятьма перемогами у шести боях, і далі виграв ще чотири поєдинки в олімпійці. Спочатку взяв гору над Аугустом Ліндстрьомом Йенсеном з Данії (15:8), в 1/16 не залишив шансів австрійцю Йозефу Марінгеру (15:3), в 1/8  змусив скласти зброю Якко Пааволайнена (15:12). До п’єдесталу залишався лише один крок, і наш спортсмен його зробив, перемігши Макса Рода з Португалії (15:8).  У півфіналі на 28-річного киянина чекало друге випробування португальською шпагою в особі Мігела Фразао. Відпустивши суперника на пару уколів в кінці першої трихвилинки, він майже наздогнав молодого португальця, який став головною несподіванкою турніру, у другому періоді (9:10). Але нанести хоча б один «чистий» укол нашому спортсмену не вдалося, тож на «дублях» суперник оформив перемогу (15:14).

Вітаємо з бронзовим успіхом Володимира Станкевича, та його тренерів – батька Володимира Станкевича-старшого та Максима Лісова.  Пишаємося нашою спортивною династією!

Дякуємо нашій неймовірній Ользі Харлан, яка вчергове довела, що для того, хто вірить, бореться і не здається, немає нічого неможливого. Українці – нація переможців і сьогодні ми усі в цьому ще раз переконалися. Низький уклін особистому тренеру чемпіонки Юрію Марченку, й усім фахівців, які беруть участь у її підготовці, зокрема Євгенію Стаценку та Андреа Теренціо. Вітаємо усю збірну України!

Шабля, жінки (особисті)Шпага, чоловіки (особисті)
1. Ольга Харлан (Україна)
2. Ілінка Пантіс (Румунія)
3. Елоіза Пассаро (Італія)
3. Теодора Гунтура (Греція)
1. Трістан Тюлен (Голландія)
2. Мігел Фразао (Португалія)
3. Мануель Баргес (Іспанія)
3. Володимир Станкевич (Україна)
…22. Олена Кравацька (Україна)
…27. Аліна Комащук (Україна)
…32. Юлія Бакастова (Україна)
…15. Ігор Рейзлін (Україна)
…18. Євген Макієнко (Україна)
…54. Ян Сич (Україна)
Фото НОК України