Головна / новини / змагання / ЄІ Краків 2023: Клод Юнес і Андрій Погребняк: «Ще поборемося!»
ЄІ Краків 2023: Клод Юнес і Андрій Погребняк: «Ще поборемося!»

Вчора, 26 червня, рапіристи розіграли особисті нагороди ІІІ Європейських ігор у Польщі. Дуже близькими були до п’єдесталу одразу двоє підопічних Сергія Гаравського – Клод Юнес та Андрій Погребняк, які зупинилися в 1/4. Детальніше про їх виступ, а також коментарі самих спортсменів далі.

Андрій Погребняк вийшов з групи з п’ятьма перемогами у шести боях, і виграв ще три в олімпійці, зокрема в 1/16 переміг товариша по команді Ростислава Герцика (15:6), а в 1/8 з перевагою в один укол 15:14 вийшов переможцем з протистояння з бронзовим призером Кубка світу в Каїрі-2023 Давіде Філіппі з Італії.

У чвертьфіналі вихованець Олександра Скаковського зустрівся з Йонасом Вінтербергом-Польсеном. Поступаючись по ходу бою трьома уколами, зокрема 8:11, досвідчений киянин зумів скоротити розрив до мінімуму (10:11), але все ж не зміг «дотиснути» представника Данії.

«Фехтувалося сьогодні непогано, – відзначив Андрій. – У мене був дуже тяжкий бій з італійцем, який я зумів виграти, а у поєдинку за вхід у четвірку в останній момент якоїсь дещиці не вистачило. До того ж нефарт з доріжкою чи апаратурою, інакше не знаю, як пояснити, що за одну зустріч я стільки разів змушений був змінювати зброю. Що б там не було, це спорт, руки не опускаємо, попереду командні змагання, будемо воювати далі!»

Для Клода Юнеса змагальний день почався важке, з двох перемог у шести боях групової стадії. Але далі у турі прямого вибування він виграв три поєдинки поспіль, зокрема в 1/16 здолав чемпіона та триразового медаліста чемпіонату Європи британця Джеймса-Ендрю Девіса (15:10).

У чвертьфіналі 33-річному львів’янину протистояв німець Лоренц Рігер. Від самого початку опинившись у ролі наздоганяючого (1:4), Юнес, здавалося, зумів перевернути зустріч (12:10), але зірки в той день зійшлися для суперника (13:15).

 «Німець не віднайшов ніяких додаткових ресурсів, це просто я почав більше помилятися, – відверто зізнався Клод. – У фехтуванні, коли бій доходить до заключної фази, напруга збільшується, а ще й на такій стадії, як чвертьфінал, коли ти не такий свіжий як на початку. В цей момент дуже важливо котролювати емоції і зберігати холоднокровність, а вона у мене зникла, коли я повів 13:11. Я робив тактично правильні речі, але довести дію до уколу не міг. В одній фразі я майже впевнений, що був мій укол, але суддя розійшовся думками з асистентом і вирішив нікому не давати. Але все одно це я винен, що почав помилятися, треба бути сильнішим за усе це і тренувати в собі стійкість. Вона потрібна не лише у спорті, а й в житті, щоб мужньо сприймати удари долі. Попереду у нас командна першість, це будуть вже треті змагання за останні десять днів, адже перед тим ми брали участь в особистому чемпіонаті Європи. Буде непросто, але ми поборемося!»

Рапіра, чоловіки (особисті)
1. Міхал Шєс (Польща)
2. Йонас Вінтерберг-Польсен (Данія)
3. Лоренц Рігер (Німеччина)
3. Стеф ван Кемпенхут (Бельгія)
…6. Андрій Погребняк (Україна)
…8. Клод Юнес (Україна)
…31. Ростислав Герцик (Україна)
…34. Даниїл Гойда (Україна)