Головна / новини / змагання / ЄІ Краків 2023: Джоан Фейбі Бежура приносить Україні золото ІІІ Європейських ігор!
ЄІ Краків 2023: Джоан Фейбі Бежура приносить Україні золото ІІІ Європейських ігор!

Блискучою перемогою 31-річної киянки Джоан Фейбі Бежури завершилися сьогодні, 26 червня, особисті змагання у жіночій шпазі на ІІІ Європейських іграх у Кракові.

Учениця Михайла Подольського виграла чотири з пяти боїв у групі і далі ще впевненіше продовжила крокувати вже олімпійською сіткою, де стартувала з перемог над  Катериною Салігеровою з Чехії (15:12) та Софією Просіною з Латвії (15:4). А далі в 1/8 змусила скласти зброю олімпійську чемпіонку Токіо-2020 в команді та триразову медалістку чемпіонатів світу Еріку Кірпу з Естонії (15:10).

Чвертьфінальний бій проти шведки Емми Франссон вийшов досить непростим. Поступаючись 0:2 на початку і лідируючи 9:5 в середині, Фейбі дозволила суперниці  впритул наблизитися до себе в кінцівці (11:10), але не більше (15:11).

Гарантувавши собі нагороду, Фейбі не зупинилася на досягнутому і в 1/2 перемогла німкеню Александру Елер, трішки змусивши вболівальників похвилюватися, коли та скоротила розрив з 11:6 до 11:10. Але як і в попередньому бою, останнє слово залишилося за представницею України  (15:12).

Фінальний поєдинок проти господарки доріжки бронзової медалістки чемпіонатів світу та Європи (2022) Мартини Сватовської-Венгларчик був абсолютно рівним. Укол в укол спортсменки йшли ледь не до останньої хвилини, а там нашій шпажистці вдалося відірватися і вже не віддати перемогу (15:12).

 Відзначимо, що золото Фейбі Бежури має історичний відтінок, адже воно стало першою медаллю України на Європейських іграх у фехтуванні на шпагах. До того в нашій скарбничці були лише здобутки шаблістів – золото Андрія Ягодки та команди у складі Ольги Харлан, Олени Кравацької, Аліни Комащук та Ольги Жовнір у Баку-2015.

Фото НОК України

Вітаємо новоспечену чемпіонку, її особистого тренера Михайла Подольського, старшого тренера жіночої шпаги Богдана Нікішина та усю збірну України на чолі з Наталією Конрад. Дякуємо, що у такий складний час синьо-жовтий прапор високо та гордо підіймається над найвищою сходинкою п’єдесталу!

Шпага, жінки (особисті)
1. Джоан Фейбі Бежура (Україна)
2. Мартина Сватовська-Венгларчик (Польща)
3. Александра Елер (Німеччина)
3. Анна Кун (Угорщина)
…18. Дар’я Варфоломеєва (Україна)
…35. Інна Бровко (Україна)
…36. Влада Харькова (Україна)