Головна / новини / змагання / ЄІ Краків 2023: Запекле українське дербі та один укол до п’єдесталу
ЄІ Краків 2023: Запекле українське дербі та один укол до п’єдесталу

Сьогодні, 25 червня, стартувала програма змагань з фехтування на ІІІ Європейських іграх у Кракові. Першими на «Tauron arena» вийшли рапіристки та шаблісти. Троє представників України були дуже близькими до того, щоб зійти на п’єдестал, але з рештою зупинилися за крок від нього.

У медальну четвірку досвідченого одесита, чемпіона І Європейських ігор у Баку-2015 Андрія Ягодку не пустив перший номер світового рейтингу, дворазовий чемпіон Європи (2022, 2023) та бронзовий призер останнього чемпіонату світу грузин Сандро Базадзе (11:15). Відзначимо, що перед тим підопічний Олександра Васютіна та Олександра Красовського в 1/8 взяв гору над віцечемпіоном Олімпіади у Токіо в команді італійцем Лука Куратолі (15:8) та вийшов переможцем з наднапруженого українського дербі з Василем Гуменом (15:13).

Українське дербі побачили вболівальники і в жіночій рапірі. Так само, як і на нещодавньому чемпіонаті Європи U-23, на одній доріжці зійшлися Аліна Полозюк та Ольга Сопіт і знову поєдинок завершився на користь останньої – 15:7. Тільки на відміну від Будапешту, це сталося не в 1/4, а в 1/8. Отже, для потрапляння на п’єдестал 20-річній киянці потрібно було здолати ще одну суперницю Маліну Калугаряну з Румунії, проте зробити це, попри відчайдушний супротив та боротьбу до останнього, не вдалося (12:15). Відзначимо, що в іншої румунки Андреа Дінки на старті олімпійки Сопіт виграла 15:1.

До чвертьфіналу вдалося дійти й наймолодшій у нашій команді 18-річній Крістіні Петровій. Вона зуміла перед тим одним уколом перемогти досвідчену 30-річну іспанку Марію Маріно (15:14), але у драматичній боротьбі, поступаючись по ходу всього поєдинку, і зокрема в кінцівці (12:14), все ж програла Джілі Курітцкі (14:15).

Завтра, 26 червня, особисті нагороди Євроігор-2023 розіграють шпажистки та рапіристи.

Рапіра, жінки (особисті)Шабля, чоловіки (особисті)
1. Юлія Валчик-Клімашик (Польща)
2. Флора Пастор (Угорщина)
3. Джілі Куріцуі (Ізраїль)
3. Маліна Калугаряну (Румунія)
1. Сандро Базадзе (Грузія)
2. Кшиштоф Качковскі (Польща)
3. Арон Сілагі (Угорщина)
3. Уільям Дірі (Велика Британія)
…5. Ольга Сопіт (Україна)
…8. Крістіна Петрова (Україна)
…15. Аліна Полозюк (Україна)
…33. Дарія Миронюк (Україна)
…8. Андрій Ягодка (Україна)
…11. Василь Гумен (Україна)
…20. Олексій Стаценко (Україна)
…24. Юрій Цап (Україна)