Головна / Новини / Різне / КУ Київ 2021: Роман Свічкар: «У фіналі дуже допомогли підказки старшого брата»
КУ Київ 2021: Роман Свічкар: «У фіналі дуже допомогли підказки старшого брата»

У колекції 28-річного шпажиста з Харкова є нагороди світової першості, Кубків світу і титул чемпіона України. А вчора йому вдалося вперше в кар’єрі виграти в особистому заліку і нагороду найвищого ґатунку на Кубку України. Після перемоги спортсмен радо поділився своїми враженнями від виступу з пресслужбою НФФУ.

– Торік у мене було друге місце на Кубку України. – розповідає Роман Свічкар. – Дуже радий, що цього разу вдалося перемогти, тим більше, що раніше мені не вдавалося виграти саме цей турнір в особистому заліку. Поступово приходимо до себе після Олімпіади в Токіо. Три тижні відпочивали й потім півтора місяця готувалися на зборах у Кончі Заспі та Olympic Village. Я трішки прихворів, але все одно продовжував тренуватися, тож перебуваю в непоганій формі.

– Який бій на шляху до першої сходинки п’єдесталу видався найважчим?

– Насправді не можу виділити якийсь один бій. Усі були по своєму цікаві. В 1/32 моїм суперником був Максим Микитенко, який нещодавно здобув срібло на етапі Європейського кадетського циклу у Будапешті. Молодець, дуже добре себе там проявив. В 1/16 я зустрівся з п’ятиборцем Павлом Тимощенком. Він непростий суперник, фехтує інтелектуально, і навіть колись брав нагороди на внутрішніх змаганнях серед шпажистів. Далі я переміг двох Віталіків – Свистіля і Медведєва. Теж дуже цікаві бійці, довелося попрацювати, щоб з ними впоратися. За вхід у четвірку я фехтував з Володимиром Станкевичем, за двійку з Нікітою Кошманом. Ми вже втретє зустрічаємося з ним у півфіналі на всеукраїнських змаганнях. У червні на чемпіонаті України переміг він, зараз сильнішим виявився я. Ну а у фіналі вдалося перемогти Євгена Макієнка.

Хочу подякувати організаторам турніру та суддям і, звичайно ж, тренерам. Ірина Іванівна Одокієнко цього разу залишилася з молодшими учнями у Харкові. Ми хвилюємося за її здоров’я, враховуючи ситуацію з коронавірусом, і просимо, щоб вона берегла себе і менше їздила. Досвід вже дозволяє нам впоратися самим на таких змаганнях. Плюс нам тут допомагав інший тренер Сергій Іванович Касьяненко. Також спасибі моєму старшому брату. У кінцівці фіналу він підказав прийоми, якими я в принципі і завдав вирішальних уколів. Богдан у підсумку посів п’яте місце, це його найкращий результат на Кубку України. До того ж ми з ним виявилися єдиними представниками у вісімці від Харкова. Зараз будемо дзвонити батькам, повідомимо гарні новини. 

– Які найближчі плани у володаря Кубка України?

– Завжди приємно брати медалі на внутрішніх змаганнях, але хочеться реалізувати себе і на більш глобальному рівні. Попереду два збори та внутрішні змагання, будемо цілеспрямовано готуватися вже до Кубку світу у Берні. Минулого разу я взяв там бронзу. А Ігор Рейзлін взагалі виграв. Тож у нас за цей турнір багато міжнародних очок у рейтингу. І мотивація підтвердити високий рівень дуже велика.