Головна / Новини / Різне / Михайло Ілляшев: звіт про рік на посаді президента НФФУ
Михайло Ілляшев: звіт про рік на посаді президента НФФУ

Минув рік моєї роботи на посаді президента Федерації фехтування України.

Отже, спробую підбити підсумки своєї роботи й відзвітувати про неї, а також отримати зворотній зв‘язок.

Презентуючи свою програму у 2023, я зазначав конкретні кроки, які планую зробити. Проте відразу довелось зіштовхнутись з іншими викликами, зокрема допуском Міжнародною федерацією фехтування (FIE) російських спортсменів до міжнародних змагань. Майже весь рік був присвячений тому, аби довести, що це неприйнятно. 

Були ініційовані судові процеси у Швейцарії, проведено безліч розмов і зустрічей з моїми колегами з іноземних федерацій. Стало зрозуміло, хто з них дійсно союзник, хто готовий діяти, а хто здатен тільки на слова, часто не щирі.

У підсумку ми домоглися призупинення членства російської федерації фехтування в Європейській конфедерації та повного недопуску російських спортсменів до змагань під її егідою. Боротьба ж з FIE триває, і я не збираюсь припиняти роботу в цьому напрямі.

Попри цей насичений вектор роботи, а точніше боротьби, робота за іншими напрямами так само активно проводилась, і багато чого вдалось реалізувати.

Популяризація

Впевнений, що фехтування за останній рік стало більш відомим видом спорту в Україні, і цим слід завдячувати не лише належній роботі федерації, а й Ользі Харлан та її вчинку на чемпіонаті світу, який прикув до себе увагу ЗМІ.

До того ж був оновлений сайт федерації, на якому відтепер розміщена інформація про секції та клуби, аби було легше знайти найближчі до себе та прийти на перше тренування. Було виготовлено друковані матеріали для подальшого розповсюдження їх у школах та інших громадських місцях для популяризації фехтування. 

Дитячий спорт

У 2023 році відновлено змагання серед дітей в усіх видах зброї та змінено формат змагань для молодших вікових категорій: тепер найменші спортсмени змагаються без вибування з групового етапу. Також було залучено спонсорів для забезпечення дітей призами. Бачу своїм завданням суттєве збільшення кількості учасників тагеографії таких турнірів, зокрема вже вперше всеукраїнські дитячі змагання прийняв Тернопіль. 

Федерація також розпочала передачу інвентарю в регіональні осередки та безпосередньо в дитячі секції, адже під час війни фінансування ДЮСШ на місцях на відповідні закупівлі майже не здійснюється, а в деяких регіонах повністю зупинене. Виконано або в процесі виконання майже 100% запитів на інвентар.

Завдяки новому спонсору, компанії «Біофарма» та особисто Костянтину Єфименку, друге життя отримала дитяча секція фехтування в Білій Церкві. 

Розвиток дитячого фехтування – один із моїх пріоритетів. Федерація встановлюватиме безпосередній контакт з батьками дітей і налагоджуватиме взаємодію з адміністрацією ДЮСШ, аби забезпечити юним спортсменам і спортсменкам безпечне та комфортне середовище для тренувань. Булінг повинен зникнути як явище, і ми вже зробили перший крок на цьому шляху й провели перший семінар на цю тему. 

Спорт найвищих досягнень

Я свідомо не акцентую тут увагу на спортивних здобутках українських фехтувальників і фехтувальниць. Я пишаюсь ними, але тут потрібно подякувати не президенту федерації, а спортсменам і спортсменкам, їхнім тренерам і державі, яка попри війну, забезпечила належне фінансування.

У цьому напрямі головна увага була приділена дотриманню відповідних правил і процедур у федерації. Зокрема зараз впроваджується регулярний контроль за проведенням тренерських рад та дотримання ними встановлених процедур ухвалення рішень. Наразі стала очевидною необхідність реформування їхньої роботи, аби покращити атмосферу в командах, забезпечити баланс між інтересами колективу й окремого спортсмена, тренера. Цим і планую зайнятись найближчим часом.

Суддівство

Створена комісія суддів, яка взяла на себе не тільки організацію суддівства змагань, а й навчання. Федерація вже провела відповідні семінари для суддів, тренерів і спортсменів. Такі заходи стануть регулярними. Рівень суддівства так само підвищився, було збільшено оплату роботи суддів. Багато суддів із ентузіазмом включилися в роботу. 

Змагання

На початку сезону був затверджений календар змагань, який майже не коригувався протягом сезону. А наприкінці березня відбудеться комплексний чемпіонат України, який збере в одному місці представників усіх видів зброї, чого не було досить давно. Уже наступного сезону докладу зусиль, аби підвищити вагомість національних змагань у формуванні всеукраїнських рейтингів. 

Було також впроваджено контроль екіпірування спортсменів, як це завжди відбувається на міжнародних змаганнях. Федерація організувала трансляції змагань на своєму Youtube-каналі. Усе це повинно привернути увагу потенційних спонсорів. 

Одне з моїх пріоритетних завдань – забезпечити призові для переможців змагань. Так само вже працюю над тим, аби переможці Кубка України нарешті мали змогу отримати трофей у руки.

Також була створена комісія атлетів, яка захищатиме їхні інтереси та буде їхнім голосом. Сподіваюсь, що вона все активніше долучатиметься до роботи федерації. Думки спортсменів і спортсменок дуже важливі.

Хочу подякувати тим членам федерації, із яким я постійно співпрацював цього року. Серед них члени президії, з якими я не був знайомий особисто до обрання, але вони підтримували мої ініціативи та були готові збиратись для ухвалення важливих рішень майже негайно, відкладаючи всі свої справи. Щиро дякую і нашим фехтувальникам і фехтувальницям, їхнім тренерам, а також суддям.

Є ті, хто критикує роботу і говорить, що щось зроблено не так, але ніхто не каже, що нічого не робиться, – і це тішить. Я не збираюсь зменшувати активність. Маю план, сили та натхнення, аби продовжувати активну роботу. І, авжеж, дуже вболіваю за наших спортсменів, аби вони успішно кваліфікувались на Олімпійські ігри й повернулися з перемогами!