Головна / Новини / Різне / ФЕДЕРАЦІЯ ФЕХТУВАННЯ УКРАЇНИ ПОДАЛА АПЕЛЯЦІЙНУ СКАРГУ ДО CAS ЩОДО РІШЕННЯ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ЗІ СКЛАДУ FIE
ФЕДЕРАЦІЯ ФЕХТУВАННЯ УКРАЇНИ ПОДАЛА АПЕЛЯЦІЙНУ СКАРГУ ДО CAS ЩОДО РІШЕННЯ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ЗІ СКЛАДУ FIE

20 грудня 2023 року Федерація фехтування України (ФФУ) звернулась до Спортивного арбітражного Суду (CAS) в м. Лозанна (Швейцарія) з апеляційною скаргою на рішення дисциплінарного трибуналу Міжнародної федерації фехтування (FIE), яким останній цілком безпідставно відмовився розглядати дисциплінарну скаргу ФФУ про виключення російської федерації фехтування зі складу FIE.

Як повідомлялось раніше, 15 червня 2023 року ФФУ подала дисциплінарну скаргу до FIE з вимогою позбавити російську федерацію фехтування членства в Міжнародній федерації фехтування за численні грубі порушення положень Статутів FIE, Етичного Кодексу FIE, а також приписів Олімпійської Хартії. 

Нехтуючи принципами міжнародного права, на виконання наказів російської влади російська федерація фехтування створила нелегітимні осередки фехтування в так званих «Донецькій народній республіці», «Луганській народній республіці», Республіці Крим та місті Севастополь, які до сьогоднішнього дня є суверенними територіями України. Такі дії, вочевидь, нівелюють ідеї олімпізму та підривають фундаментальні основи міжнародного спорту. 

Неправомірна відмова дисциплінарного трибуналу FIE розглядати дисциплінарну скаргу ФФУ є черговим проявом бездіяльності Міжнародної федерації фехтування та небажання захищати базові засади діяльності світової фехтувальної спільноти. 

Федерація фехтування України вважає, що оскаржуване рішення дисциплінарного трибуналу FIE прямо порушує її право на доступ до справедливого правосуддя у межах Міжнародної федерації фехтування. А тому Федерація фехтування України прийняла рішення відстоювати свою позицію та інтереси української фехтувальної спільноти у Спортивному арбітражному Суді (CAS), вимагаючи визнати вказане рішення дисциплінарного трибуналу FIE протиправним та виключити російську федерацію фехтування зі складу FIE. 

Нагадаємо, що раніше Федерації фехтування України вже вдалось домогтись призупинення членства російської, а також білоруської федерацій фехтування у Європейській конфедерації фехтування (EFC). Таке рішення було ухвалено за результатами розгляду відповідного звернення ФФУ на Конгресі EFC, який відбувся 24 червня 2023 року. Окрім призупинення членства російської і білоруської федерацій фехтування, Конгрес EFC також вирішив відсторонити російських та білоруських спортсменів і офіційних осіб від участі у змаганнях під егідою EFC.