Головна / Новини / Різне / Ольга Харлан: «Зараз я “в процесі” та націлена тільки на наступні змагання»
Ольга Харлан: «Зараз я “в процесі” та націлена тільки на наступні змагання»

Шаблістка Ольга Харлан завершила 2023 рік перемогою на Всеукраїнському турнірі пам’яті Вадима Андрієвського у Львові. Вона не зазнала жодної поразки впродовж змагань і здобула «золото» у фіналі, закінчивши бій з суттєвою перевагою – 15:5. Попри таку результативність, ще в середині грудня стало відомо, що фехтувальниця мала пошкодження, що заважало її виступам.

Як лідерка збірної України почувається зараз і як налаштовується на продовження олімпійського сезону – вона розповіла в коментарі пресслужбі Федерації фехтування України.

– В інтерв’ю з Суспільне Спорт ти зазначила, що тривалий час мала проблеми зі стегном, які не дозволяли фехтувати в повну силу. Чому все ж таки вирішила виступити у Львові, а не виділити час для відновлення?

По-перше, це було командне рішення. Ми всі [з жіночої збірної України з фехтування на шаблях – прим.] вирішили, що поїдемо, будемо фехтувати, треба побути вдома. По-друге, це – Львів, я дуже люблю його. Турнір пам’яті Вадима Андрієвського є легендарним, у ньому треба брати участь. Мене дуже засмутило, що було дуже мало людей – тільки 14 дівчат. Для мене це було неочікувано. Сподіваюсь, що наступного разу буде більше.

Загалом думаю, що виступати на українським змаганнях потрібно. На Кубку України в нас [у збірниць – прим.] це не вийшло, бо ми вже готуватись до міжнародних стартів. Зараз же в нас був час побути вдома. Якщо я буду в Україні та не поїду на українські змагання… Це якось недобре буде.

– Як загалом твій стан здоров’я зараз? Чи нічого не турбує?

Зараз у мене робочий стан, усе добре. Можна сказати, що я вже відновилась після травми. Мені потрібно було для цього два-три тижні. Гран-прі Орлеана пройшов безболісно. Я тоді ще подумала: якщо Орлеан пройде так, то я буду брати участь в Турнірі пам’яті Вадима Андрієвського.

– У цьому сезоні ти вже виборола три індивідуальні нагороди та наразі маєш найкращий світовий рейтинг за останні три роки. Як почуваєш себе «зсередини»? Чи можна сказати, що з моменту Олімпіади в Токіо ти віднайшла ту Ольгу Харлан, яку певної мірою вже «звикли» бачити глядачі?

Не знаю, яку Олю Харлан хочуть бачити, але Оля Харлан працює, націлена на роботу. Дуже важливо пройти кваліфікацію на Олімпіаду, я дуже серйозно до цього підходжу, і вся команда також. Хочеться закінчити цей етап позитивно. Я не зважаю на те, що було до цього, я не думаю про те, що буде в липні. Коли ми відберемось [командою – прим.], усе буде добре, то я вже почну про це думати. Зараз я «в процесі» та націлена тільки на наступні змагання.

– Які подальші плани? Чи залишатимешся на Різдво та Новий рік в Україні?

Я повертаюсь до Італії. Я провідала батьків і бабусю, побачилась із друзями. «Галочка» вже є. Дуже хотілось би провести час з родиною, але мені потрібно їхати – уже 27-го грудня ми маємо бути в залі [в Болоньї – прим.].