Головна / Новини / Різне / Даниїл Гойда: «Напевно, це були найкращі змагання з точки зору фізичної форми»
Даниїл Гойда: «Напевно, це були найкращі змагання з точки зору фізичної форми»
Фото: EFC

Один із членів збірної України з фехтування на рапірах Даниїл Гойда відкрив змагальний сезон лише в середині жовтня на Кубку України, пропустивши, зокрема, низку міжнародних «сателітів». Водночас попри пізній старт, уже на дебютному турнірі Гойда виграв «золото». Про причини своєї відсутності та найскладніші бої на шляху до медалі – Даниїл розповів у коментарі для НФФУ.

– Це твій перший старт в олімпійському сезоні 2023-2024 років. Чому пропускав «сателіти» і провів перші змагання тільки зараз?

Я цього серпня робив операцію на носі. До того, якщо чесно, ніколи взагалі ним не дихав. Потім же я одружився, тож у мене вийшла така собі «мінівідпустка». Сергій Адольфович [Гаравський] усе зрозумів, тому без проблем відпустив, було важче домовитись зі своїм тренером Пилипом Колесніковим (сміється). Авжеж, за весь цей час я спорт не забував, регулярно ходив у зал. Але фехтувати почав лише півтора тижня тому, тож на Кубку України я виступав у доволі свіжій формі.

В особистих змаганнях дуже добре себе почував – до останнього поєдинку, так би мовити. Складно сказати, із чим саме це пов’язано: із операцією чи через те, що виступав «свіжим». Може, усе разом.

– Чи далась узнаки ця перерва на твоїй техніці, зважаючи на те, що тривалий час не брав до рук рапіру? 

Звісно, техніка зараз не така «вузька», але щодо фізичної форми… Я якраз казав своєму тренеру, що, напевно, це були найкращі змагання з точки зору саме фізичної форми. Бо аж до фіналу я почував себе абсолютно нормально. Так, техніка не найгарніша зараз, але я передивлявся вирішальні бої [особистої першості], і в усіх поєдинках був дуже високий темп, який мені вдалось витримати. До того я фехтував набагато повільніше, може, це якраз і збило суперників.

– Із якими суперниками зазнав найбільше складнощів в особистому турнірі?

Звісно, із Ростиком [Герциком] у фіналі було непросто, із ним завжди незручно фехтувати. Неважливо, у якій він формі – так завжди. І ще в моєму другому бою на 15 уколів з Олегом Кокоровцем було дуже важко, бо після «пулі» я довго чекав.    

– Як думаєш, чи вдасться зберегти цю форму хоча б до початку нового року? Адже календар доволі насичений.

Сподіваюсь, що вдасться зберегти. Але сьогодні [17-го жовтня – прим.], чесно кажучи, трохи відчувалось, що я довго не фехтував: усюди натерті пальці, трохи крепатура. Подивимось, бо в особистих змаганнях я почував себе дуже круто. Будемо працювати, аби втримати це відчуття.

– Які в тебе наступні турніри і коли відкриєш уже міжнародний сезон?

Зараз у хлопців «сателіт» у Загребі, але я його пропускаю, ще буду тренуватись, підтягувати техніку. Так що готуюсь уже на перший етап Кубка світу в Стамбулі [10-11 листопада – прим.]. До того в нас ще має бути збір, але невідомо, де саме він проходитиме. Раніше була інформація про Будапешт, але не знаю, чи все там склалось. Якщо ні, то буде у Львові, а це моє улюблене місце для зборів, як можна здогадатись.