Головна / Новини / Різне / Федерація фехтування України подала скаргу на рішення Міжнародної федерації фехтування щодо допуску білоруських і російських «нейтральних» атлетів
Федерація фехтування України подала скаргу на рішення Міжнародної федерації фехтування щодо допуску білоруських і російських «нейтральних» атлетів

2 жовтня 2023 року Федерація фехтування України надіслала до Міжнародної федерації фехтування (FIE) листа зі скаргою щодо допуску низки представників країн-агресорок, Росії та Білорусі, до участі в міжнародних змаганнях під егідою FIE.

Федерація фехтування України вважає абсолютно неприйнятним ігнорування FIE того факту, що до турнірів було допущено атлетів і персонал збірних, які підтримують російську агресію на території України і є членами російського ЦСКА та білоруського СК ЗС. Серед них – Валерія Кобзєва, яку Міжнародна федерація фехтування вже відсторонювала цього червня через підтримку в соцмережах вторгнення РФ до України.

Федерація фехтування України закликає негайно:

1. Переглянути списки допущених атлетів із РФ і РБ та відсторонити тих, хто підпорядковується безпековим і силовим структурами країн-агресорок, а також підтримує збройне вторгнення Росії до України.

2. Визнати всі докази «нейтральності», що надавали допущені особи, такими, що не відповідають дійсності.

3. Розробити нову прозору систему перевірки «нейтральності» атлетів із Росії та Білорусі, доступ до якої матимуть усі члени FIE, аби ознайомитись із доказами «нейтральності» кожного допущеного представника країн-агресорок.

Федерація фехтування України наголошує на тому, що чинна система допуску показала себе як абсолютно непрозора та неефективна, адже нині повністю ігнорується діяльність атлетів із РФ і РБ в соцмережах, де вони відкрито підтримують криваву війну в Україні. Допускаючи таких атлетів і персонал збірної до міжнародних стартів, FIE відверто порушує засади олімпізму. 

Федерація фехтування України також закликає Міжнародний олімпійський комітет (МОК) звернути увагу на діяльність FIE, зокрема, її Виконавчого комітету, у питанні допуску росіян і білорусів до змагань і недотримання рекомендацій МОК щодо цього.