Головна / Новини / Різне / Федерація фехтування України подала скаргу на Міжнародну федерацію фехтування до Міжнародного олімпійського комітету
Федерація фехтування України подала скаргу на Міжнародну федерацію фехтування до Міжнародного олімпійського комітету

25 серпня 2023 року Федерація фехтування України звернулася зі скаргою до Міжнародного олімпійського комітету на бездіяльність та дії Міжнародної федерації фехтування, які порушують Олімпійський статут та Кодекс етики МОК.

Це стало продовженням боротьби з протиправною та ганебною дискваліфікацією Ольги Харлан після її поєдинку з так званою «нейтральною» фехтувальницею Анною Смірновою з Росії на чемпіонаті світу в Мілані 2023 року, а також з іншими протиправними діями Міжнародної федерації фехтування. Зокрема, Федерація фехтування України звернула увагу Міжнародного олімпійського комітету на дії Міжнародної федерації фехтування, спрямовані на повернення до участі у міжнародних змаганнях російських та білоруських фехтувальників, без проведення належної перевірки на причетність до російських/білоруських збройних сил та інших силових структур держави-агресора та її посібника, або щодо підтримки такими фехтувальниками російської агресії на території України, зокрема у соціальних мережах.

Також, Федерація фехтування України підкреслила неприйнятність фактичного ігнорування низки скарг та звернень направлених останньою до Міжнародної федерації фехтування. Зокрема, на сьогодні попри подання дисциплінарної скарги до Міжнародної федерації фехтування про виключення з числа її членів російської федерації фехтування через включення до складу останньої чотирьох, так званих, федерацій фехтування днр, лнр, міста Севастополя, та Республіки Крим, ще у червні, ця скарга досі залишається без руху.

«Олімпійським статутом передбачено серед інших такі санкції, як  відкликання визнання міжнародної спортивної федерації, а також письмове попередження. В цьому випадку ми наполягатимемо на письмовому попередженні, як найбільш ефективному засобі впливу, що примусить Міжнародну федерацію фехтування поважати наші права, дотримуватись власних правил та Олімпійського статуту», – заявив Михайло Ілляшев, президент Федерації фехтування України.  

Федерація фехтування України очікує на швидку, справедливу та неупереджену реакцію Міжнародного олімпійського комітету на зазначені дії Міжнародної федерації фехтування.