Головна / Новини / Різне / Ольга Харлан отримала 13-ту рекордну нагороду «Спортсменки місяця», Федерація фехтування України – відзнаку НОК України
Ольга Харлан отримала 13-ту рекордну нагороду «Спортсменки місяця», Федерація фехтування України – відзнаку НОК України

Сьогодні, 10 серпня, в Олімпійському домі відбулося вшанування найкращої спортсменки липня-2023 в Україні. Втринадцяте високу відзнаку Національного олімпійського комітету України отримала олімпійська чемпіонка Пекіна-2008, бронзова призерка Лондона-2012, дворазова медалістка Ріо-2016 з фехтування на шаблях Ольга Харлан.

Титулована фехтувальниця стала рекордсменкою за кількістю почесних нагород від НОК України, випередивши за цим показником гімнаста Олега Верняєва, у доробку якого таких статуеток – 12.

Фото НОК України

Нагадаємо, що 27 липня на чемпіонаті світу в італійському Мілані Ольга Харлан, чесно здобувши перемогу у першому турі особистих змагань і відмовившись після поєдинку від рукостискання з суперницею з країни-агресорки, стала справжнім символом незламності українського спорту та українського народу. Її вчинок знайшов відгук у серцях людей по всьому світу.

«27 липня ми ще раз продемонстрували усьому світу, що українці – нація переможців, – підкреслив президент НОК України, міністр молоді та спорту, олімпійський чемпіон Вадим Гутцайт. – Вчинок Ольги Харлан на чемпіонаті світу має стати прикладом для всіх наших спортсменів! Ми боролися, боремося і будемо боротися за незалежність і перемогу України».

Окремо було відзначено Федерацію фехтування України в особі її президента Михайла Ілляшева за принципову позицію і системну роботу щодо недопущення російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань, а також активну підтримку Ольги Харлан у питанні відновлення справедливості щодо її необґрунтованої дискваліфікації.

«Хочу подякувати Михайлу Ілляшеву, який нещодавно очоливши Федерацію фехтування України, дуже потужно включився у боротьбу, – наголосив Вадим Гутцайт. – Не всі президенти федерацій роблять те, що ви вже встигли зробити за такий короткий час. Я вам щиро дякую і бажаю, аби ваші підопічні здолали усі труднощі та відібралися на Олімпійські ігри у Парижі-2024».

Михайло Ілляшев, подякувавши за відзнаку, підкреслив, що це нагорода всієї команди, адже усі спортсмени були солідарні з Ольгою Харлан і підтримали її вчинок на чемпіонаті світу у Мілані. 

“Я також хочу відзначити призера Олімпіади у Токіо-2020 з фехтування на шпагах Ігоря Рейзліна, який за день до цього відмовився виходити на доріжку, фактично поставивши під сумнів можливу участь в Олімпіаді, та нашу юну рапіристку Крістіну Петрову, яка прилетіла на чемпіонат світу зі США, де вона тренується, але не брала участі у змаганнях через те, що там виступали так звані нейтральні спортсмени». – додав президент Федерації фехтування України.  

 Ольга Харлан, отримавши 13-те рекордне звання «Спортсменки місяця», зізналася, що цього разу нагорода стала для неї несподіванкою. 

«Починаючи з 24 лютого 2022 року кожні змагання для мене як випробування, – взяла слово Ольга Харлан. – І так важко виходити на доріжку, а коли ще допускають до участі, нехай і під нейтральним прапором, представників країни-агресорки, це просто не піддається здоровому глузду. Але я не могла вчинити інакше, не могла потиснути руку, адже я насамперед громадянка України! 

Хочу сказати, що дуже важливо, коли поруч є люди, які поділяють і захищають твою думку. Я дякую усім за підтримку – Національному олімпійському комітету, Комісії атлетів НОК, Міністерству молоді та спорту, Федерації фехтування України, особисто її президенту Михайлу Ігоровичу Ілляшеву та головному тренеру збірної Наталії Конрад, які буквально не відходили від мене, коли усе це трапилося. Я дякую кожному, хто мене підтримав. Це неможливо передати словами, я відчула, що зі  мною вся Україна!»