Головна / Новини / Різне / Федерація фехтування України оскаржила рішення Позачергового Конгресу FIE щодо допуску російських та білоруських спортсменів до змагань у Спортивному Арбітражному Суді
Федерація фехтування України оскаржила рішення Позачергового Конгресу FIE щодо допуску російських та білоруських спортсменів до змагань у Спортивному Арбітражному Суді

Федерація фехтування України (ФФУ) звернулася до Спортивного Арбітражного Суду (СAS) у Лозанні з позовом про скасування рішень Позачергового Конгресу Міжнародної федерації фехтування (FIE) про відновлення допуску російських та білоруських атлетів до міжнародних змагань під егідою FIE в рамках кваліфікації до Олімпійських ігор-2024.

Як відомо, у зв’язку з початком повномасштабної збройної агресії росії проти України Виконавчий комітет FIE 2 березня 2022 року заборонив участь російських та білоруських спортсменів у міжнародних змаганнях з фехтування. 8 березня 2023 року Федерація фехтування України отримала інформацію про намір FIE винести на голосування Позачергового Конгресу питання про поновлення дозволу на їх участь у змаганнях. Федерація фехтування України подала вимогу про виключення цього питання з порядку денного та звернулась до Етичного Комітету FIE із дисциплінарною скаргою на підставі порушення ними низки правил Етичного Кодексу як складової Статутів FIE.

Проте вже 10 березня 2023 року в онлайн форматі відбувся позачерговий Конгрес Міжнародної федерації фехтування, який прийняв рішення про повернення до змагань під егідою FIE російських та білоруських спортсменів, а також посадових осіб цих країн.

Скликання Позачергового Конгресу FIE та голосування були проведені з низкою процедурних порушень Статуту FIE. Зважаючи на це, Федерація фехтування України звернулась до Спортивного Арбітражного Суду з заявою про скасування  рішень, прийнятих на Позачерговому Конгресі FIE. Юридичний супровід ФФУ здійснюється юридичною фірмою «Ілляшев та Партнери» pro bono.

«Федерація фехтування України рішуче засуджує рішення Позачергового Конгресу FIE про відновлення допуску російських та білоруських атлетів до міжнародних змагань. Воно було прийнято з численними порушеннями Статуту FIE, що викликає багато питань стосовно його правомірності., – наголошує  президент Федерації фехтування України Михайло Ілляшев.