Головна / Новини / Різне / Україна – третя у медальному заліку чемпіонату Європи!
Україна – третя у медальному заліку чемпіонату Європи!

Одне золото, одне срібло і дві бронзи – такий здобуток України на чемпіонаті Європи з фехтування, що проходив за участі 36 країн у турецькій Анталії. Це дозволило нам втретє в історії та вперше з 2009 року увійти до трійки призерів у загальному медальному заліку!


Влада Харькова, вперше виступаючи на змаганнях такого рівня, стала третьою в історії українською шпажисткою, якій вдалося стати чемпіонкою Європи в особистому заліку. І вже разом з ще двома дебютантками Юлією Свистіль та Інною Бровко, а також досвідченою Яною Шемякіною вони вибороли бронзу – першу з 2005 року командну нагороду України у жіночій шпазі на чемпіонатах Європи.


Через дев’ять років після останнього медального результату повернулася на європейський п’єдестал, здобувши срібло, наша команда у чоловічій шаблі у складі Андрія Ягодки, Юрія Цапа, Василя Гумена та Богдана Платонова.
Бронзовими призерками командних змагань серед шаблісток стали Ольга Харлан, для якої це вже 21-а нагорода чемпіонатів Європи у кар’єрі, Юлія Бакастова, Олена Кравацька та Олена Вороніна.


«У цей безпрецедентно важкий для країни час ми зуміли показати результат, яким справді можна пишатися! – відзначає головний тренер збірної України НАТАЛІЯ КОНРАД. – Ментально було надзвичайно важко. Готуватися доводилося закордоном у незвичних умовах, більшість спортсменів і тренерів близько трьох місяців не були вдома. Але попри постійну тривогу і переживання за долю близьких і всіх українців, вони продовжували виконувати свою роботу і зуміли перетворити цей непростий досвід на поштовх до кращих результатів.


Ми здобули чотири нагороди, три з яких командні що дуже цінно! Також відзначу, що жодна з наших команд не опустилася нижче шостого місця. Дмитро Пундик та Богдан Нікішин, які на минулому чемпіонаті ще самі стояли зі зброєю в руках на доріжці, а також наймолодший у нашій збірній старший тренер Євгеній Стаценко та учасниця чотирьох Олімпіад Ольга Лелейко успішно дебютували у новій для себе ролі, приєднавшись на тренерському містку до когорти вже досвідчених фахівців Володимира Станкевича та Сергія Гаравського. Ми вдячні усім спортсменам за віддачу та усім тренерам, зокрема і на місцях, за роботу!


Успішний виступ на чемпіонаті Європи був би неможливий без підтримки Міністерства молоді та спорту в особі Вадима Гутцайта та президента Національного олімпійського комітету Сергія Бубки, а також тих людей, чия щоденна копітка праця залишається за кадром, але вона життєво необхідна для функціонування команди, це відповідальний секретар нашої федерації Олена Шевчук, державний тренер Дмитро Моргун, а також працівники міністерства Олексій Чорний та Олександра Фірсова.


І, звичайно, ми дякуємо усім дружнім країнам, та їх національним федераціям фехтування, які у цей важкий час підставили своє плече нашій збірній і допомогли у підготовці до змагань цього сезону загалом і безпосередньо до чемпіонату Європи, а це Італія, зокрема клуб «Virtus Scherma» та тренер Андреа Теренціо, Польща, Ізраїль, Туреччина, Угорщина, Іспанія, Німеччина, Грузія, Велика Британія».