Головна / Новини / Різне / THE GOLDEN GATE ПОВЕРТАЄТЬСЯ ДО МІЖНАРОДНОГО КАЛЕНДАРЯ FIE
THE GOLDEN GATE ПОВЕРТАЄТЬСЯ ДО МІЖНАРОДНОГО КАЛЕНДАРЯ FIE

Сьогодні, 5 лютого, у Києві розпочався етап Кубку світу з фехтування на шпагах серед юніорок «The Golden Gate», який зібрав на доріжках НУФВСУ представниць 11 країн і найсильніших юних шпажисток України.  

«The Golden Gate» має давню та славну історію, яка бере свій початок у далекому 1999-му. Турнір, який започатковувався для найсильніших юних фехтувальників України, поступово досяг рівня міжнародних змагань, взяти участь в яких прагнули провідні молоді спортсмени з багатьох країн. 2007 року «The Golden Gate» отримав статус етапу юніорського Кубку світу, в якому з успіхом проходив до 2013-го, все більше розширюючи географію та збільшуючи кількість учасників. І ось цього року, після дев’ятирічної перерви, «The Golden Gate» знову відкриває двері для майбутніх зірок світового фехтування.

Наскільки складно було відродити турнір, і як вдалося усе організувати у безпрецедентно короткі строки, розповідає відповідальний секретар Федерації фехтування України Олена Шевчук:

 – 2014 року в нашій державі сталися усім відомі негативні події, які надалі вплинули на можливість організації великих міжнародних змагань в Україні. Але ми ніколи не відмовлялися від цієї ідеї, і цього року вона оформилася у повноцінну заявку.  Коли надійшла інформація, що Братислава не зможе провести етап Кубку світу серед юніорів, запланований на лютий відповідно до календаря FIE, ми виступили з ініціативою прийняти турнір в Україні. Міжнародна федерація фехтування розглянула нашу пропозицію й ухвалила відповідне рішення. Це сталося 10 грудня 2021 року. а рішення щодо делегування Україні ще й командного турніру в рамках цього етапу Кубку світу було прийнято 27 грудня, замість відмінених змагань в Маалоті (Ізраїль). Тож на підготовку було безпрецедентно мало часу. Менше з тим, гадаю, ми впоралися і змогли організувати змагання відповідно до усіх вимог FIE.

– Що спонукало взятися за таку непросту справу, враховуючи складну ситуацію у спортивному світі з огляду на пандемію коронавірусу, коли багато інших країн відмовляються від проведення турнірів?

 – Саме це і спонукало! Скасування турнірів дуже негативно впливає на підготовленість спортсменів, вони не набирають необхідний обсяг запланованої змагальної практики, втрачають форму і від цього страждає результат. Уся підготовка нівелюється через те, що не має змагань, тож якби складно не було, потрібно намагатися їх проводити. У нас був необхідний досвід і ресурси для проведення таких змагань, тому було вирішено взятися за це непросте завдання.

Організатором турніру виступила Федерація фехтування України. Його проведення стало можливим завдяки фінансуванню, яке виділило Міністерство молоді та спорту України.  Окрім цього, дуже допомогли наші спонсори – компанії «Ілта» та група компаній «Автологістика». Також ми завжди вдячні за підтримку у розвитку фехтування Національному олімпійському комітету України.