Головна / новини / змагання / ЧС 2022: Шаблістки складають зброю на ранній стадії, команда рапіристів – 11-та
ЧС 2022: Шаблістки складають зброю на ранній стадії, команда рапіристів – 11-та

 Сьогодні, 22 липня, стартували командні змагання в останніх двох видах програми чемпіонату світу у столиці Єгипту. Українські шаблістки Ольга Харлан, Юлія Бакастова, Олена Кравацька та Олена Вороніна не змогли пробитися до Топ-16, поступившись команді новоспеченої бронзової медалістки Каїру Деспіні Георгіаду – Греції (35:45). Клод Юнес, Андрій Погребняк, Ростислав Герцик, Даниїл Гойда – наші представники у чоловічій рапірі, програвши у поєдинку за вхід у вісімку господарям доріжки єгиптянам (25:45), завершили турнір на 11-му місці.

Підопічні Сергія Гаравського розпочали турнір поєдинком 1/16 проти Сингапуру (45:37). Перемога далася нелегко, “+9” зменшилися перед останнім боєм до “+1”, але наш фінішер Клод Юнес був на висоті – 45:37.

Початок протистояння за вхід у вісімку з п’ятим номером посіву Єгиптом був обнадійливим – 10:6. Але втримати переможний темп проти команди віцечемпіона Олімпіади-2012 Алаельдіна Абуелькассема українському квартету, на жаль, не вдалося, наступні бої були програні й у підсумку вийшло 25:45.

У нижній частині турнірної сітки наша четвірка змусила скласти зброю Великобританію, кольори якої захищали віцечемпіон світу-2019 Маркус Мепстед та чемпіон Європи-2014 Джеймс-Ендрю Девіс. Як і в першій зустрічі перевагу, яка по ходу сягала восьми уколів (30:22), зберегти до кінця не вдалося. Але Юнес, вийшовши завершувати за рівного рахунку (36:36), знову не підвів – 44:40.

Далі наші рапіристи поступилися полякам (29:44), після чого перемігши Австрію (45:32), завершили змагання на 11-му місці. 

Наші шаблістки Ольга Харлан, Юлія Бакастова, Олена Кравацька та Олена Вороніна, попри бронзу на останньому чемпіонаті Європи, підійшли до чемпіонату світу під 16-м номером світового рейтингу FIE.  Дався взнаки не надто вдалий старт сезону та пропуск етапів Кубка світу, й отримали в суперниці по 1/16 чи не найгірший варіант – Грецію, з новоспеченою бронзовою призеркою світової першості Деспіною Геордіаду та Теодорою Гунтурою, яка входить до Топ-6 світового рейтингу FIE. Гречанки також пропускали турніри цього сезону, тож сіяні були лише 19-ми.

На чемпіонаті Європи в Анталії підопічні Євгенія Стаценко та Андреа Теренціо перемогли Грецію у поєдинку за вхід у четвірку (45:35). Але тоді зовсім не підтримали своїх більш титулованих подруг третій та четвертий номери команди суперниць, давши у сумі “-18”. У Каїрі фехтуала лише Маріна Паізі, принісши “-2”. І синьо-жовтих не врятували навіть дев’ять ударів переваги, які принесла за зустріч Ольга Харлан. Опинившись у ролі наздоганяючих вже після другого бою, ми відігратися вже не змогли (35:45). Україна завершила командний турнір в жіночій шаблі на 17-му місці. 

Рапіра, чоловіки (командні)Шабля, жінки (командні)
1. Італія
2. США
3. Франція
1. Угорщина
2. Франція
3. Японія
….11. Україна (Клод Юнес, Андрій Погребняк, Ростислав Герцик, Даниїл Гойда)…17. Україна (Ольга Харлан, Юлія Бакастова, Олена Кравацька, Олена Вороніна)