Головна / Новини / Різне / Українські та японські шпажисти разом готуються до Олімпіади
Українські та японські шпажисти разом готуються до Олімпіади

Цього тижня в Олімпійському навчально-спортивному центрі «Конча-Заспа» розпочався збір чоловічої збірної України з фехтування на шпагах на чолі з заслуженим тренером України Володимиром Станкевичем. Вчора, 6 травня, до наших спортсменів приєдналися представники олімпійської команди Японії разом зі своїм українським наставником Олександром Горбачуком.

Відзначимо, що обидві країни мають у чоловічій шпазі командну олімпійську ліцензію. Україна здобула її завдяки своїй високій позиції у міжнародному рейтингу FIE. Японія, заробивши одну індивідуальну путівку (в особі Масару Ямади), для того, щоб доукомплектувати команду, скористалася квотою, яка надавалася їй, як господарці Олімпіади.   

«У Японії дуже суворі карантинні обмеження. – розповідає старший тренер японської чоловічої команди з фехтування на шпагах Олександр ГОРБАЧУК. – Були періоди, коли тренуватися дозволялося лише дві з половиною години на день. Вже понад рік не проводиться жодних внутрішніх змагань. Міжнародний календар також був поставлений на паузу через COVID-19. У такій ситуацій дуже важко тримати спортсменів у тонусі. Ми раді, що у нас є можливість отримати фехтувальну практику у спарингах з сильними українськими шпажистами спочатку на зборі у Конча Заспі, а згодом на турнірі Авербаха у Харкові. З огляду на те, що чемпіонат Азії, так само як і Європи, скасували для нас це буде остання перевірка боєм перед домашньою Олімпіадою». 

Усього на зборі в Конча-Заспі перебувають 12 українських шпажистів та 6 представників Японії, і зокрема ті, які представлятимуть свою країну на Олімпіаді у Токіо. Від України це Ігор Рейзлін, Богдан Нікішин, Роман Свічкар та Анатолій Герей, від Японії – Масару Ямада, Казуясу Мінобе, Кокі Кано та Сатору Уяма. На них чекають насичені тренувальні будні. Зранку – бойова практика, ввечері – індивідуальні уроки, окрім цього елементи загальнофізичної підготовки та відновлювальні процедури. Завершиться збір 15 травня, а 21-23 травня представники обох країн візьмуть участь у міжнародному турнірі пам’яті Авербаха, який традиційно відбудеться у Харкові.

«Підготовка до Олімпійських ігор виходить на завершальну стадію. – розповідає про плани команди старший тренер чоловічої команди України з фехтування на шпагах Володимир СТАНКЕВИЧ. – Після турніра Авербаха ми вирушаємо на збір у середньогір’я на Іссик-Куль у Киргизстані, де окрім господарів будуть також представники Казахстану. Після повернення додому у нас заплановано участь в чемпіонаті України, який з квітня перенесли на 21-23 червня, відбудеться він у Києві. Далі десятиденний збір у японському місті Хіта. Там ми завершимо основний цикл підготовки й залишиться лише пройти екіпіровку та внести останні корективи перед Іграми у Токіо».