Головна / Новини / Різне / Без історії немає майбутнього
Без історії немає майбутнього

Сьогодні, 12 березня, у Klitschko Expo, що на НСК «Олімпійський» в Києві, відбулося урочисте відкриття виставки Георгія Погосова «Легенди клинка». Олімпійський чемпіон Барселони-1992 та шестиразовий чемпіон світу з фехтування на шаблях презентував понад 2000 експонатів від зародження фехтування до автографів сучасних зірок цього виду спорту, серед яких героїні останніх Олімпіад українки Ольга Харлан та Яна Шемякіна.

12 березня 2021 року. Київ. Відкриття виставки “Легенди клинка” / Фото НФФУ

«Легенди клинка» – це захопливий екскурс у світ фехтування і його історію. Фотографії, переважно з автографами, квитки на олімпійські турніри, чемпіонати світу, програмки представницьких турнірів, марки, плакати та багато іншого. Колекція раніше вже була презентована у США й отримала високу оцінку президента Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томаса Баха та керівництва Міжнародної федерації фехтування (FIE). А тепер завдяки сприянню Національної федерації фехтування України (НФФУ), і зокрема її віцепрезидента Сергія Міщенка, виставку, аналогів якій за масштабністю та змістом, на думку експертів, у світі не існує, зможе побачити й Україна.

В урочистому відкритті виставки взяли участь вітчизняні легенди клинка – бронзовий призер Олімпійських ігор-1972, чемпіон світу-1969 Сергій Парамонов та олімпійський чемпіон-1964, триразовий чемпіон світу Григорій Крісс. «Щоб зібрати таку колекцію, потрібна титанічна праця й величезне терпіння» – відзначив Григорій Якович, роздивляючись експонати, серед яких були і його фото з автографом.
Георгій Погосов зізнається, що у нього пішло понад десять років на створення цієї виставки, і підкреслює, що це було б неможливо без допомоги його колег по цеху. Пошук нових експонатів триває й зараз. А почалося усе значно раніше, коли він сам ще робив перші кроки на великій фехтувальній арені.

«Під час поїздки на юніорський чемпіонат світу, – згадує Георгій Вадимович. – У складі нашої делегації була одна надзвичайна людина, ми спілкувалися, але я тоді не знав, що це олімпійський чемпіон і чемпіон світу. Коли ж дізнався, мені стало соромно, що я знаходився поруч зі справжньою легендою і навіть не здогадувався про це. Це підштовхнуло мене свого часу до вивчення історії фехтування і згодом стало однією з причин створення цієї колекції. Я вважаю, що молоде покоління має знати історію, адже без історії немає майбутнього».

На честь відкриття виставки віцепрезидент НФФУ Сергій Міщенко презентував її автору унікальну світлину з автографами легенд вітчизняного фехтування Григорія Крісса, Віктора Бикова, Йосипа Вітебського та Віктора Путятіна.

«Ми радо відгукнулися на пропозицію Георгія Погосова представити його унікальну колекцію в Україні, – говорить Сергій Міщенко. – Долучилася до втілення цієї ідеї в життя і компанія «ІЛТА», яка є офіційним спонсором Федерації фехтування України. Ми, як федерація, вважаємо, що спорт, це не лише сучасні успіхи та майбутні нагороди, це наші ветерани, це музеї й такі виставки, як ви бачите сьогодні. Ми свого часу зробили фільм про Григорія Крісса, нещодавно презентували документальну стрічку про перемогу наших шаблісток на Олімпіаді у Пекіні-2008, а зараз допомагаємо з цим проєктом Георгію Погосову. Україна повинна знати свою славетну спортивну історію – це політика нашої федерації».

Klitschko Expo
(НСК “Олімпійський, вулиця Велика Васильківська, 55,)

Час проведення виставки:

12 березня (п’ятниця): з 16:00 до 18:00
13 березня (субота): з 10:00 до 18:00
15 березня (понеділок): з 10:00 до 18:00

Вхід безплатний