Головна / Новини / Різне / Лариса Павленко: «Це медаль крізь піт, кров і сльози»
Лариса Павленко: «Це медаль крізь піт, кров і сльози»

Вчорашній день на чемпіонаті світу серед кадетів та юніорів, що проходить у Дубаї, став для України медальним завдяки бронзі, яку виборола в особистих юніорських змаганнях наша рапіристка Катерина Буденко.

Про те, яким вийшов її шлях до п’єдесталу, про виступ інших наших спортсменок, а також про те, які труднощі їм довелося подолати, аби підготуватися і просто дістатися до місця змагань, нам розповіла заслужений тренер України, директор Миколаївської СДЮШОР з фехтування Лариса Павленко.

«Ми дуже задоволені виступом наших рапіристок в особистих змаганнях на чемпіонаті світу, вони продемонстрували якісне фехтування і насправді кожна з них вчора могла претендувати на медаль.

Зійти на п’єдестал у підсумку вдалося Катерині Буденко, яка за вхід у четвірку виграла з мінімальною різницею в Ольги Сопіт. Бій був дуже напружений. Спочатку дівчата йшли укол в укол. Потім Катерина відірвалася – 12:8. Але Оля знайшла в собі сили, зрівняла рахунок і навіть вийшла вперед – 13:12. У кінцівці була запекла боротьба, яка з рештою завершилася на користь Буденко – 15:14.

Відзначу, що Катерина зайшла в основну сітку з трьома поразками й вже у другому поєдинку зустрілася з першим номером у світі американкою Цандер Родс. Але змогла вийти переможницею з цього протистояння 15:11. Це була дуже важлива перемога! Ще одна наша рапіристка Аліна Полозюк поступилися одним уколом за вхід в 16, Крістіна Петрова – за 32. 

Сподіваємося на нагороду і в командних змаганнях. Хоча буде нелегко, тут представлені команди з 33 країн! Дівчата перед цим показали результат на чемпіонаті Європи, який проходив наприкінці лютого – початку березня у Сербії. Після трьох діб у дорозі та шістнадцяти годин у черзі на кордоні вони не змогли виступити в особистій першості, але потім взяли бронзу в команді.

Згадуючи який шлях довелося подолати, аби просто дістатися сюди, мені важко стримати емоції. Все було дуже напружено. Насамперед низький уклін воїнам ЗСУ! Дякуємо нашим спортивним функціонерам, зокрема управлінню спорту у Миколаєві, яке організувало транспорт, аби вивезти учнів нашої спортивної школи з міста. Міністр молоді та спорту України Вадим Маркович Гутцайт робить усе можливе, щоб наші спортсмени могли продовжувати тренувальний процес і виступати. Дуже допомагає з організацією зборів закордоном та участю у турнірах головний тренер збірної Наталія Михайлівна Конрад. Також величезна подяка тим країнам, завдяки допомозі яких стала можливою наша підготовка до чемпіонату світу. Румунія, Польща, Італія, Угорщина, Молдова, Ізраїль.

Багато наших тренерів не змогли бути тут, але це і їх нагорода, і їх праця! Це бронза крізь піт, кров і сльози! У період війни дуже тяжко не думати про ті лиха, що робляться в нашій країні. Але ми відстоюватимемо честь України на міжнародній спортивній арені. Наші спортсмени все зможуть так, як можуть наші воїни, які зараз захищають батьківщину».

Пресслужба НФФУ за матеріалами UA:Перший