Головна / новини / змагання / 🏆🇺🇦🤺Володимир Станкевич: «Просимо вибачення, що не змогли потішити наших вболівальників»
🏆🇺🇦🤺Володимир Станкевич: «Просимо вибачення, що не змогли потішити наших вболівальників»

Українська команда з фехтування на шпагах у складі Ігоря Рейзліна, Богдана Нікішина, Романа Свічкаря та Анатолія Герея на шостому місці завершила свій виступ в олімпійському Токіо. Зустріч з представниками Китаю в 1/4 фіналу, яка закінчилася з рахунком 35:45, стала вирішальною для українців у боротьбі за нагороди Ігор ХХХІІ Олімпіади.


Ігор Рейзлін до того ж отримав травму, і далі фехтувати йому доводилося практично на одній нозі й силі волі. Але оскільки ми вже скористалися правом заміни, єдиним виходом – було знятися зі змагань. Проте команда наполягла на продовженні боротьби. Після поразки від китайців наші хлопці провели ще два поєдинки: виграли в Італії (45:39) і поступилися Франції (39:45), посівши у підсумку шосте місце.

30 липня 2021 року. Токіо. Українська команда шпажистів на доріжці “Макухарі Мессе” / Фото FIE

▶️▶️▶️Старший тренер чоловічої збірної команди України з фехтування на шпагах Володимир Станкевич так прокоментував виступ своїх підопічних:


«Я не знімаю з себе відповідальності за поразку у чвертьфіналі від Китаю. Ви ж знаєте, якщо команда програє, то винен, звичайно, тренер. Адже він не зміг знайти потрібні слова і застосувати той підхід у підготовці, який би забезпечив перемогу над китайською командою, яка не входила до числа фаворитів.
Ми в принципі непогано розпочали поєдинок. Але наймолодший спортсмен у нашій команді Роман Свічкар не зміг впоратися насамперед з психологічною напругою. Він приніс у першому бою мінус, і другий свій поєдинок програв. Будемо сподіватися, що він переживе цю невдачу, зробить з неї висновки й стане ще сильнішим. Адже, повторюся, він ще молодий спортсмен і у нього все попереду.

Хлопці намагалися ліквідувати відставання, але суперник дуже зібрано та дисципліновано працював на утримання рахунку. І хоча ми зробили заміну, випустивши потім замість Свічкаря Анатолія Герея. І він на якийсь момент скоротив розрив і дав нам надію. Але китайці змогли переломити бій і не дали розвинути його старання.

Ми знали, що Герей краще фехтує з представниками Китаю, аніж Свічкар. І завжди у зустрічі з ними ми покладалися саме на нього. Але правила олімпійського турніру дуже суворі, вони передбачають лише одну заміну. І ми не могли просто так внести корективи у початкову заявку на командні змагання, їх повинна була розпочинати та трійка, яка брала участь в особистій першості. Якби ми вчинили інакше, то це означало б, що не дай Боже якась травма, і команда не змогла б продовжити боротьбу взагалі. Тож тактично перед нами стояло дуже складне завдання.

На разі можемо лише щиро попросити вибачення у всіх, хто вболівав і розраховував на нас. Будемо намагатися не опускати руки, продовжимо боротися. Дякую усім, хто переживає та підтримує».

ℹ️На останок відзначимо, що поборотися за нагороди, склавши зброю вже у чвертьфіналі, не змогла жодна команда з Топ 4 світового рейтингу FIE, включно з Україною. До четвірки ж увійшли одразу три представники Азії. Перемогу сенсаційно святкували японські шпажисти під керівництвом українського фахівця Олександра Горбачука. Вони кваліфікувалися на головний старт п’ятиріччя лише завдяки квоті, яку отримали як господарі Ігор і вибороли перше олімпійське золото в історії фехтування Японії🎌🥇🏆.

Шпага чоловіча (командні змагання)
1. Японія (Кокі Кано, Масару Ямада, Сатору Уяма, Казуясу Мінобе)
2. ОКР (Сєргєй Біда, Павєл Сухов, Сєргєй Ходос, Нікіта Глазков)
3. Корея (Пак Сан Йон, Квон Йон Чжун, Сон Чже Хо, Ма Се Гон)
6. Україна (Ігор Рейзлін, Богдан Нікішин, Роман Свічкар, Анатолій Герей)