Головна / новини / змагання / ЧЄ U-23 Будапешт 2023: Рапіристки продовжують переписувати історію, шаблісти – за крок від п’єдесталу
ЧЄ U-23 Будапешт 2023: Рапіристки продовжують переписувати історію, шаблісти – за крок від п’єдесталу

Сьогодні, 26 травня, були розіграні перші три комплекти командних нагород чемпіонату Європи U-23 у столиці Угорщини. На срібній ноті завершили змагання українські рапіристки! Ольга Сопіт, яка напередодні святкувала перемогу в особистій першості, тепер зійшла на другу сходинку п’єдесталу разом з подругами по команді Аліною Полозюк, Крістіною Петровою та Дарією Миронюк. Срібло, яке вибороли підопічні Ольги Лелейко у Будапешті, стало першою командною нагородою у цьому виді зброї для України в історії молодіжного чемпіонату Європи!

Відзначимо також, що за крок від п’єдесталу зупинилися сьогодні наші шаблісти Василь Гумен, Тимур Терзі, Богдан Боговін та В’ячеслав Дзюба. Команда шпажисток посіла шосте місце.

Сіяна під другим номером, четвірка наших рапіристок розпочала свій турнірний шлях поєдинком 1/4 проти Польщі. Програючи до п’яти уколів по ходу зустрічі, підопічні Ольги Лелейко зуміли скоротити відрив до «-2», зокрема завдяки зусиллям новоспеченої чемпіонки Європи Ольги Сопіт, яка виграла передостанній бій – 5:3. Вийшовши на доріжку за рахунку 31:33, наш фінішер Аліна Полозюк одразу відновила статус-кво (33:33) і навіть вийшла вперед 35:34. Александрі Вєчорек вдалося знову відірватися 37:39. Проте далі було соло нашої рапіристки (43:39). 40-й укол суперниці на останніх секундах вже нічого не змінив. 43:40 – перемога України.

За протилежним сценарієм розвивався півфінальний поєдинок українок проти Румунії. Проте кінцівка вийшла така ж напружена. Маючи по ходу зустрічі дев’ять уколів переваги, наші дівчата підпустили суперниць на небезпечну відстань. Полозюк виходила на заключний бій знову за рахунку 33:31, тільки цього разу на користь України. Емілії Корбу вдалося перевернути цифри на табло на 34:35. Але наша рапіристка її не відпустила, а потім перехопила ініціативу (40:37). За двадцять з копійками секунд, що залишалися до завершення основного часу, румунка наздогнати її не змогла (41:40).

У фіналі українським рапіристкам протистояли представниці Франції. Вони від самого початку взяли переможний темп і збити його нашим дівчатам попри усі намагання так і не вдалося, тож у підсумку – 28:45. Франція – чемпіон. Україна – з історичним сріблом!

***

Команда шаблістів впевнено виграла стартову зустріч проти Австрії (45:25). У чвертьфіналі підопічні Олександра Красовського зустрілися з Іспанією. Програючи після п’ятого бою 21:25, вони швидко відігралися і взяли такий темп, якому суперники на чолі з бронзовим призером особистих змагань Сантьяго Мадрігалем вже нічого протиставити не змогли (35:35).

В 1/2 наші шаблісти одразу відпустили збірну Румунії, за яку фехтували Раду Ніту і Александру Змау, які напередодні розіграли особисте турніру. Проте слід віддати українцям належне, вони не здалися навіть за рахунку 17:35. Спочатку Боговін видав неймовірні 12:5 у протистоянні з Матеєм Кіду. А потім Гумен, фехтуючи з новоспеченим чемпіоном Європи Раду Ніту, зробив марш-кидок на 10:1 і скоротив різницю до двох ударів (39:41). Але більшого новоспечений чемпіон Європи йому не дозволив (40:45).

У поєдинку за бронзу українці зійшлися з другим номером посіву Італією. Першу половину бою їм вдавалося не відпустити суперників більше ніж на чотири удари, але у другій все ж поступилися (36:45).

***

Також сьогодні за командні нагороди боролися представниці фехтування на шпагах Емілі Конрад, Анна Максименко, Олександра Лазаренко та Людмила Гайдай. Дівчата стартували з впевненої перемоги в 1/8 над Чехією (45:28), але у наступному поєдинку зазнали поразки від майбутніх чемпіонок шпажисток Франції (23:45). У турнірі за 5-8 місця підопічні Ернеста Яцика перемогли Бельгію (45:24) і поступилися Німеччині (43:45).

Рапіра, жінки (командні)Шабля, чоловіки (командні)Шпага, жінки (командні)
1. Франція
2. Україна (Ольга Сопіт Аліна Полозюк, Крістіна Петрова, Дарія  Миронюк)
3. Італія
1. Франція
2. Румунія
3. Італія
1. Франція
2. Польща
3. Італія
4. Україна (Василь Гумен, Тимур Терзі, Богдан Боговін, В’ячеслав Дзюба)…6. Україна (Емілі Конрад, Анна Максименко, Олександра Лазаренко, Людмила Гайдай)