Головна / новини / змагання / ЧЄ U-23 Будапешт 2023: Чемпіонське фехтування Емілі Конрад!
ЧЄ U-23 Будапешт 2023: Чемпіонське фехтування Емілі Конрад!

Другий день поспіль в угорському Будапешті лунає гімн України. Золоту естафету у рапіристки Ольги Сопіт підхопила Емілі Конрад. До звання чемпіонки Європи серед кадеток 15-річна шпажистка сьогодні, 24 травня, додала нагороду найвищого ґатунку першості континенту U-23. Таким чином другий рік поспіль маємо представницю України на п’єдесталі пошани в особистих змаганнях з фехтування на шпагах у рамках молодіжного Євро, торік, нагадаємо, бронзу виборола Анастасія Самко.

Емілі Конрад стартувала на турнірі з трьох перемог у шести боях групового етапу, після чого отримала в олімпійці №32. Перемігши у першому раунді Юлію Тринову з Естонії (15:13), вона вже за вхід у 16 зустрілася з першим номером посіву угоркою та ще й господаркою доріжки Язмін Тот. Але ані перший, ані другий факт українку не збентежили, і вона просто не залишила суперниці шансів (15:7).

Вкрай напруженим вийшов наступний поєдинок Конрад проти Барбари Брих. Польська шпажистка, поступаючись практично усю зустріч (5:2, 7:4, 12:9), зуміла за п’ять секунд до кінця основного часу зрівняти рахунок (13:13). Але вправнішою на пріоритеті виявилася наша Емілі (14:13).

За вхід у четвірку Конрад протистояла чинна віцечемпіонка Європи серед юніорів у складі команди Франції Осіан Франсійон. Відірвавшись від суперниці на два уколи, вона так і не дозволила себе наздогнати, оформила перемогу (15:11), а разом тим і квиток до Топ-4.

У півфіналі Емілі зустрілася з віцечемпіонкою світу серед юніорів-2023 Аліцією Клашік з Польщі, тією самою, яка не пустила у фінал нашу Анну Максименко на світовій першості у Пловдиві. Основний час пройшов у рівній боротьбі, а у додаткову хвилину на пріоритеті укол завдати вдалося саме представниці України (11:10).

У фіналі юна українка одразу заволоділа ініціативою (4:1) і більше ніж на два уколи жодного разу так і не підпустила старшу на сім років італійку Сару Марію Ковальчик (15:12)!

Також сьогодні за нагороди у Будапешті боролися рапіристи. Серед українців найкращий результат показав Євген Лазаренко. Відзначимо, що 19-річному киянину вдалося, поступаючись 11:14, вирвати в 1/16 перемогу у француза Еліота Шаньйона (15:14). Проте далі на його шляху став чемпіон Європи серед юніорів-2022 і майбутній переможець цих змагань Джуліо Ломбарді з Італії (10:15).

Завтра, 25 травня, на фехтувальні доріжки у Будапешті, аби розіграти особисті нагороди, вийдуть шпажисти та шаблістки.

Шпага, жінки (особисті)Рапіра, чоловіки (особисті)
1. Емілі Конрад (Україна)
2. Сара Марія Ковальчик (Італія)
3. Аліція Клашік (Польща)
3. Анжелін Фавр (Швейцарія)
1. Джуліо Ломбарді (Італія)
2. Гергьо Семеш (Угорщина)
3. Гергей Тот (Угорщина)
3. Томмазо Мартіні (Італія)
…51. Анна Максименко (Україна)
…61. Людмила Гайдай (Україна)
…62. Олександра Лазаренко (Україна)
…13. Євген Лазаренко (Україна)
…32. Богдан Лісовий (Україна)
…37. Даниїл Гойда (Україна)
…47. Богдан Пнівчук (Україна)