Головна / новини / змагання / ЧЄ U-23 Будапешт 2023: Історична перемога Ольги Сопіт!
ЧЄ U-23 Будапешт 2023: Історична перемога Ольги Сопіт!

Сьогодні, 23 травня, у столиці Угорщини стартував чемпіонат Європи серед спортсменів до 23-х років. І перший же день змагань приніс нагороду збірній України. На найвищу сходинку п’єдесталу в особистій першості зійшла 20-річна рапіристка з Києва Ольга Сопіт. Золото, яке виборола підопічна Алли та Дмитра Миронюків у Будапешті, стало історичним для українського фехтування, адже раніше нашим представникам у цьому виді зброї не вдавалося потрапити до числа призерів на чемпіонатах Європи U-23.

Ольга Сопіт вийшла з групи з чотирма перемогами у п’яти боях і отримала при посіві олімпійки №10. Відзначимо, що очолила рейтинг за підсумками попереднього етапу інша українка Дарія Миронюк, яку згодом в 1/8 зупинила переможниця попереднього чемпіонату Європи U-23 француженка Ева Лашоре (7:15).

Сопіт тим часом прокладала собі шлях до п’єдесталу, здолала з однаковим рахунком 15:11 новоспечену чемпіонку світу серед кадетів британку Амелі Тсанг та одну з лідерок світового юніорського рейтингу FIE Ліор Друк з Ізраїлю.

У чвертьфіналі, перемога в якому гарантувала медаль, їй довелося схрестити зброю з другим номером посіву, авторкою історичної бронзи Гран-прі Турину, співвітчизницею Аліною Полозюк . Перша трихвилинка пройшла у рівній боротьбі (2:2), а у другій Ользі вдалося відірватися на три уколи (6:3). Одного разу вихованка миколаївської школи фехтування змогла знову наблизитися в рахунку (7:6), але більшого їй Сопіт не дозволила. У підсумку знову, вже втретє за день, вийшло 15:11.

Далі на вихованку Алли та Дмитра Миронюків чекало випробування італійською рапірою. Півфінальний та фінальний поєдинки розвивалися за схожим сценарієм. Поступаючись на початку, наша спортсменка змогла переломити хід подій і вирвати перемогу: в 1/2 – у Анну Крістіно (15:12), а у двобої за золото – у Вітторії Чіампаліні (15:10).

Відзначимо, що сьогодні до Топ-16 пробилися усі наші рапіристки, окрім згаданих вище також наймолодша у команді Крістіна Петрова.

Також сьогодні найсильніших в особистій першості визначали шаблісти. Найкращий результат для України показав Василь Гумен, який у напруженому поєдинку за вхід у вісімку поступився одним ударом грузину Вахтангу Арчвадзе (14:15). Відзначимо також потрапляння до Топ-16 Богдана Боговіна, якого далі не пустив румун Матей Кіду (11:15).

Завтра, 24 травня, особисті нагороди ЧЄ розіграють шпажистки та рапіристи.

Рапіра, жінки (особисті)Шабля, чоловіки (особисті)
1. Ольга Сопіт (Україна)
2. Вітторія Чампаліні (Італія)
3. Ева Лашоре (Франція)
3. Анна Крістіно (Італія)
1. Раду Ніту (Румунія)
2. Александру Змау (Румунія)
3. Сантьяго Мадрігаль (Іспанія)
3. Гергьо Хорват (Угорщина)
…5. Аліна Полозюк (Україна)
…9. Дарія Миронюк (Україна)
…13. Крістіна Петрова (Україна)
…12. Василь Гумен (Україна)
…16. Богдан Боговін (Україна)
…23. В’ячеслав Дзюба (Україна)
…26. Тимур Терзі (Україна)