Головна / новини / змагання / КС Батумі 2023: Золоті шаблі українок!
КС Батумі 2023: Золоті шаблі українок!

З перемоги розпочала олімпійський відбір команда українських шаблісток! На найвищу сходинку п’єдесталу зійшли сьогодні, 14 травня, на Кубку світу Ольга Харлан, Аліна Комащук, Юлія Бакастова та Олена Кравацька. Золото, яке вони вибороли у Батумі, стало для України першою командною нагородою найвищого ґатунку у жіночій шаблі на змаганнях такого рівня з січня 2016 року, коли наші дівчата святкували перемогу в Афінах.

Український квартет розпочав турнір з перемоги у непростому поєдинку 1/16 проти команди Алжиру. Суперниці до останнього трималися на небезпечній відстані від наших шаблісток. Але Ольга Харлан вийшовши на заключний бій з «+2» (40:38) встояла під натиском ексфранцуженки, віцечемпіонки світу та триразової срібної медалістки чемпіонату Європи в команді Сауссен Будіаф (45:43).

В 1/8 українки, як і на попередньому бронзовому для себе Кубку світу у Бельгії, зустрілися з першим номером світового рейтингу Францією. На відміну від Сінт-Нікласа, ця зустріч розпочалася під диктовку нашої команди, яка після перемог Харлан і Кравацької 5:2 і 5:1, здавалося, впевнено заволоділа ініціативою – 10:3. Проте суперницям у наступних двох боях вдалося переломити хід подій і навіть вийти вперед – 17:20, а перед останньою серією вони повели вже п’ять ударів (25:30). Два з них вдалося відіграти Бакастовій і Комащук. Харлан же зуміла перетворити «-3» на «+1» у драматичному протистоянні з переможницею особистих змагань у Батумі Сарой Бальзер (45:44).

У півфіналі представниці Азербайджану на рівних провели з українками першу половину зустрічі, після п’ятого бою рахунок був 25:24. Проте далі підопічним Євгенія Стаценка і Андреа Теренціо вдалося відірватися від суперниць. Ольга Харлан, отримавши досить комфортну перевагу у «+7» (40:33), спокійно оформила перемогу (45:37).

За схожим сценарієм розвивався і півфінальний бій проти четвертого номера посіву Італії. На рівних відфехтувавши першу половину поєдинку, у другій українські шаблістки взяли переможний темп, відірвавшись на сім ударів зусиллями Бакастової й Комащук (40:32). Ольга Харлан шансів Мартіні Крішіо не залишила, оформивши для України перший з травня 2019 року вихід у фінал Кубка світу (45:36), а також реванш за поразку у Сінт-Нікласі. Нагадаємо, що саме італійки не пустили наших спортсменок у фінал на бельгійському етапі Кубка світу.

У головному поєдинку дня нашим шаблісткам протистояли американки, яким вдалося вибити з боротьби другий номер світового рейтингу Корею (45:37) та одним ударом перемогти Іспанію (45:44). Шальки терезів у вирішальному протистоянні схилялися то в один, то в другий бік. Ключовим у поєдинку став передостанній бій, в якому Аліні Комащук вдалося перетворити «-3» на «+2» і рахунок з 32:35 став 40:38. Попри відчайдушні спроби Елізабет Тартаковскі відігратися, віддамо їй належне вона скоротила розрив до одного удар 42:43, Харлан перемогу вже не віддала – 45:42!

Отже, наші шаблістки другий Кубок світу поспіль завершують на п’єдесталі, і що ще важливіше, виграють перший командний турнір в олімпійській кваліфікації на Ігри у Парижі-2024.!

Шабля, жінки (командні)
1. Україна (Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька, Юлія Бакастова)
2. США
3. Іспанія