Головна / новини / змагання / КУ Київ 2023: Золотий день Андрія Опанасенка!
КУ Київ 2023: Золотий день Андрія Опанасенка!

Понад 100 учасників з Києва, Харкова, Ужгорода, Львова, Дніпра, Черкас, Тернополя, Запоріжжя та Донецької області зібрав етап Кубка України з фехтування на шпагах серед чоловіків пам’яті заслуженого тренера України Ігоря Величка, що проходив 18-19 квітня у столичному спорткомплексі ЦСК ЗСУ. Переможцем турніру став 19-річний Андрій Опанасенко з Харкова. Відзначимо, що для вихованця Ірини Одокієнко це перша особиста перемога серед дорослих на всеукраїнському рівні.

Змагання проходили за змішаною системою. У перший день спортсмени провели три групові раунди, за підсумками яких 16 найкращих напряму кваліфікувалися до Таблиці 32. Ще 16 приєдналися до них після боротьби в олімпійці з утішанням. Наступного дня змагання стартували з 1/16. Олімпійка проводилася з втішними поєдинками до визначення Топ-8.

Втім, майбутньому переможцю турніру другий шанс не знадобився. Одразу після групового етапу Андрій Опанасенко вийшов до таблиці 32 Там впевнено виграв перші три поєдинки, а у вирішальному четвертому, перемога в якому гарантувала нагороду, взяв гору над віцечемпіоном Олімпіади в Ріо-2016 з сучасного п’ятиборства Павлом Тимощенком. Відзначимо, що це була їх друга зустріч за день  і вийшла вона значно напруженішою (15:14) ніж перша, яка завершилася з рахунком 15:7.  

У півфіналі вихованець Ірини Одокієнко зумів перемогти бронзового призера Токіо-2020 досвідченого Ігоря Рейзліна (15:11), який дістався четвірки через втішну сітку після поразки від Нікіти Кошмана (10:11). Власне останній і склав у фіналі компанію Опанасенку.

20-річний киянин у другий день подолав турнірний шлях без поразок, вигравши чотири поєдинки поспіль, зокрема двічі у Євгена Макієнка (15:9 і 15:13), а далі в 1/2 одним уколом переміг свого тренера Руслана Тимошенка (15:14).

Фінальний поєдинок від самого початку розвивався під диктовку Опанасенка. Заволодівши ініціативою, він так і не дозволив Кошману себе наздогнати (15:8).  

Отже, перші два місця сьогодні залишилися за нашою молоддю Опанасенком і Кошманом, а бронзу розділили досвідчені Ігор Рейзлін та Руслан Тимошенко.

Відзначимо також, що за крок від вісімки найсильніших зупинився один з наймолодших учасників змагань 14-річний вихованець львівської академії фехтування Максим Гула. Через травму руки змушений був достроково завершити боротьбу один з лідерів збірної Володимир Станкевич.

Шпага, чоловіки (особисті)
1. Андрій Опанасенко (Харків)
2. Нікіта Кошман (Київ)
3. Руслан Тимошенко (Київ)
3. Ігор Рейзлін (Київ)