Головна / новини / змагання / ЧУ Київ 2023: Харлан захистила чемпіонський титул, Ягодка повернувся на першу сходинку п’єдесталу!
ЧУ Київ 2023: Харлан захистила чемпіонський титул, Ягодка повернувся на першу сходинку п’єдесталу!

Понад 70 учасників з Києва, Миколаєва, Одеси, Черкас, Нетішина, Ужгорода та Вишневого зібрав чемпіонат України з фехтування на шаблях, який стартував сьогодні, 14 квітня, особистими змаганнями у столичному спорткомплексі ЦСК ЗСУ.

Якщо серед жінок чемпіонський титул впевнено захистила лідер національної збірної, найтитулованіша українська шаблістка Ольга Харлан, яка представляє Київ, то у чоловічій першості, де до останнього зберігалася інтрига, золото виборов досвідчений одесит Андрій Ягодка, перемігши у фіналі чемпіона України-2022 Юрія Цапа.

Ольга Харлан від самого початку була просто нестримною на доріжці, вийшла з групи з п’ятьма перемогами у п’яти боях і лише двома пропущеними ударами. Після переконливої звитяги у стартовому поєдинку олімпійки над 17-річною Ізабеллою Гросул (15:4), наша провідна шаблістка в 1/4 зустріла серйозний опір від подруги по срібній команді зразка Ріо-2016 Аліни Комащук. Саме останній вдалося сьогодні завдати найбільше ударів нашій олімпійській чемпіонці (15:12).

Хоча слід віддати належне і наступним двом суперницям. У півфіналі гідний бій Харлан дала вихованка миколаївської школи Олександра Бондар (15:9), а у поєдинку за золото – киянка Юлія Бакастова (15:6). Відзначимо, що остання у чвертьфіналі змусила скласти зброю віцечемпіонку Олімпіади Олену Кравацьку (15:8), а в 1/2 зупинила головну несподіванку турніру 15-річну миколаївську шаблістку Вікторію Коротченко (15:8), яка у поєдинку за вхід в четвірку, тобто за право вперше в кар’єрі зійти на п’єдестал дорослого чемпіонату України, здолала ще одну срібну медалістку Ігор у Ріо Олену Вороніну (15:14).

У чоловічих змаганнях непростим був шлях до першої сходинки майбутнього чемпіона Андрія Ягодки. Неодноразово найдосвідченішому шаблісту національної збірної доводилося відіграватися по ходу зустрічей, і зокрема у чвертьфіналі, який став повторенням двобою за золото нещодавнього Турніру найсильніших, проти Богдана Платонова. У підсумку долю цього наднапруженого та вкрай емоційного поєдинку визначив один удар і він був на користь Ягодки (15:14).

У півфіналі проти миколаївця Богдана Боговіна підопічний Олександра Васютіна та Олександра Красовського від самого початку опинився у ролі наздоганяючого (0:3), але на перерву пішов вже за мінімальної переваги (8:7). Слід віддати належне і супернику, який до останнього тримав в напрузі нашого чемпіона Європейських ігор-2015 (15:12).

Фінал розпочався з двох влучних ударів миколаївського шабліста Юрія Цапа. Але цього разу Ягодці швидше вдалося перехопити ініціативу, яку до завершення поєдинку він вже не віддав (15:11), повернувши собі таким чином звання чемпіона України, яким він володів 2021 року.

Третю сходинку з Боговіним розділив, чемпіон світу серед кадетів та чемпіон Європи серед юніорів ужгородець Василь Гумен, який у своєму півфіналі поступився Цапу (12:15).

Відзначимо, що усі медальні бої були проведені на подіумній доріжці та вперше транслювалися наживо – на Youtube-каналах ФФУ та XSPORT.  Церемонія нагородження переможців та призерів змагань відбулася за участі Міністра молоді та спорту, президента НОК України, олімпійського чемпіона Вадима Гутцайта, президента Федерації фехтування України Михайла Ілляшева та першого віцепрезидента ФФУ Сергія Міщенка.

Дякуємо спонсорам змагань: Uhlmann Fencing, PBT Fencing, Unic Sales!

Відеозапис трансляції фінального блоку змагань можна переглянути тут

Результати тут

Шабля, жінки (особисті)Шабля, чоловіки (особисті)
1. Ольга Харлан (Київ)
2. Юлія Бакастова (Київ)
3. Олександра Бондар (Миколаїв)
3. Вікторія Коротченко (Миколаїв)
1. Андрій Ягодка (Одеса)
2. Юрій Цап (Миколаїв)
3. Богдан Боговін (Миколаїв)
3. Василь Гумен (Ужгород)