Головна / новини / змагання / ЮЧЄ Таллінн 2023: СРІБНИЙ ПРОРИВ ДАРІЯ ЛУКАШЕНКА!
ЮЧЄ Таллінн 2023: СРІБНИЙ ПРОРИВ ДАРІЯ ЛУКАШЕНКА!

Сьогодні, 26 лютого, в останній день особистих змагань на юніорському чемпіонаті Європи на другу сходинку п’єдесталу зійшов 17-річний український шабліст Дарій Лукашенко. Відзначимо, що три з шести поєдинків за участю нашого спортсмена в основній сітці завершилися з різницею в один удар, у двох випадках на його користь, і лише в одному – у напруженому та видовищному фіналі на користь суперника – італійця Марко Маструлло.

Відзначимо, що для Дарія Лукашенка, тренером якого є батько – чемпіон світу-2003 Володимир Лукашенко, це перша в кар’єрі нагорода на змаганнях такого рівня. До цього його найвищим досягненням було срібло на етапі юніорського Кубка світу у Польщі-2022.   

Свій виступ на доріжках «Tallink Tennis center» 17-річний представник України розпочав з п’яти перемог у шести боях групового раунду. В олімпійці, куди Дарій кваліфікувався під дев’ятим номером, він стартував поєдинком 1/32 проти естонця Дениса Євонена (15:11). Після цього на нашого шабліста чекало напружене українське дербі з товаришем по команді В’ячеславом Дзюбою, долю якого визначив лише один удар – 15:14. У поєдинку за вхід у вісімку шансів іспанському супернику Яго Морану Лукашенко не залишив (15:7).

А далі було шалене за напругою чвертьфінальне протистояння з румуном Владом Коваліу, до речі, сином олімпійського чемпіона з фехтування на шаблях Сіднею-2000 Міхая Коваліу. Свого часу на доріжці останній неодноразово зустрічався з нашим Володимиром Лукашенком. Приємно, що це спортивне суперництво отримало продовження у їх дітях.

Першу трихвилинку боротьба була рівна, а от після перерви Дарію вдалося відірватися на чотири удари 11:7. Проте суперник зміг зрівняти рахунок – 12:12. А потім вже наш спортсмен, поступаючись 13:14, зумів вирвати перемогу – 15:14.  

У півфіналі Лукашенко-молодший від самого початку показав, хто господар на доріжці, повівши 7:0. Касіян Киду, новоспечений дворазовий  віцечемпіон Європи серед кадетів, попри відчайдушні спроби відігратися, нічого зробити вже не зміг (15:8).

У фіналі, де Дарію протистояв Марко Маструлло шальки терезів кілька разів схилялися то в один, то в другий бік. Спочатку повів три удари італієць (0:3), але ще до перерви український шабліст зумів перехопити ініціативу (8:5). Проте суперник не думав здаватися і у самому кінці повернув собі лідерство (13:14). Дарій відновив статус-кво, але в останній фразі вправнішим все ж виявився Маструлло (14:15).

***

У шпазі найкращий результат для України показала бронзова медалістка чемпіонату Європи серед кадетів Анна Максименко. 15-річна львів’янка виграла усі шість боїв в групі і під першим номером стартувала в олімпійці, де провела ще три поєдинки, у двох з яких вийшла переможницею – проти шведки Лоіз Ульшарн (15:14) та іспанки Сільвії Гомес Лопес (15:12). У вісімку нашу спортсменку не пустила інша представниця Швеції Ліннея Ерікссон (11:15). Стадією раніше склала зброю новоспечена чемпіонка Європи U-17 Емілі Конрад, на шляху якої стала переможниця останнього юніорського Кубка світу у Стамбулі угорка Доріна Віммер (12:15).

Серед наших рапіристів найдалі вдалося пройти Єлизару Дирді, який увійшов до Топ-32. 17-річний миколаївець здолав у першому бою олімпійки бельгійця Александра Леонарда (15:11), а далі поступився майбутньому віцечемпіону Європи шведу Маркусу Бробергу (5:15).

Шабля, юніори (особисті)Шпага, юніорки (особисті)Рапіра, юніори (особисті)
1. Марко Маструлло (Італія)
2. Дарій Лукашенко (Україна)
3. Касіян Киду (Румунія)
3. Толга Аслан (Туреччина)
1. Глорія Клугхардт (Польща)
2. Ніколь Фейгін (Ізраїль)
3. Кінга Згрижняк (Польща)
3. Александра Кравець (Ізраїль)
1. Адам Якубовскі (Польща)
2. Маркус Броберг (Швеція)
3. Альберт Багдані (Угорщина)
3. Ніклас Діштелькамп (Німеччина)
…16. Дмитро Колобаєв (Україна)
…24. В’ячеслав Дзюба (Україна)
…65. Станіслав Закутній (Україна)
…9. Анна Максименко (Україна)
…17. Емілі Конрад (Україна)
…28. Поліна Кулешова (Україна)
…50. Олександра Романова (Україна)
…29. Єлизар Дирда (Україна)
…38. Євген Лазаренко (Україна)
…49. Олег Кокоровець (Україна)
…51. Максим Коржовой (Україна)