Головна / новини / змагання / КЧЄ Таллінн 2023: Емілі Конрад – чемпіонка Європи, Анна Максименко та Андрій Черкашин – з бронзою. Неймовірний успіх збірної України! 
КЧЄ Таллінн 2023: Емілі Конрад – чемпіонка Європи, Анна Максименко та Андрій Черкашин – з бронзою. Неймовірний успіх збірної України! 

Медальний хет-трик зробили українські фехтувальники сьогодні, 22 лютого, у другий день кадетського чемпіонату Європи у столиці Естонії. Одразу дві українки зійшли на п’єдестал в особистих змаганнях шпажисток. 15-річна киянка Емілі Конрад (тренер Наталія Конрад) обміняла минулорічну бронзу на золото-2023. Вихованка Львівської академії фехтування Анна Максименко (тренери – Зоряна Семеряк і Андрій Орліковський) додала до звання віцечемпіонки світу серед кадеток бронзу континентальної першості.  

На третю сходинку п’єдесталу зійшов в особистих змаганнях з фехтування на рапірах 16-річний вихованець ДЮСШ «Армієць»  Андрій Черкашин. Відзначимо, що до цього найбільшим досягненням підопічного Алли та Дмитра Миронюків була бронза на етапі ЄКЦ у Варшаві-2022.  

***

Конрад і Максименко виграли п’ять з шести боїв у своїх групах і розташувалися у посіві олімпійки відповідно під номерами 9 і 11, відтак отримали можливість стартувати одразу з 1/32.

Емілі більш ніж впевнено здолала першу суперницю Анну Платкову з Латвії (15:2), а от долю наступних двох поєдинків вирішив один укол. 15-річній киянці знадобилося чимало витримки і характеру, аби вирвати перемогу у наднапружених кінцівках у володарки срібної нагороди попередньої континентальної першості у складі команди Іспанії Елени Лінарес Урбіни (15:14) та медалістки етапів ЄКЦ Міхаль Коен з Ізраїлю (15:4).

У чвертьфіналі Емілі зустрілася з чинною чемпіонкою Європи серед кадеток і бронзовою медалісткою серед юніорок Гретою Гачайі. Проте шансів угорській шпажистці не залишила (15:8), так само як і у наступному поєдинку за вихід у фінал Чагла Айтекін з Німеччини (15:14).

Після цього Емілі здобула впевнену та красиву перемогу у головному двобої дня на Софією Просіною з Латвії (15:6), взявши тим самим у суперниці реванш за поразку в 1/2 подруги по команді Анни Максименко (12:15).

Відзначимо, що на шляху до п’єдесталу вихованка Львівської академії фехтування змусила скласти зброю румунку Наталію Константіні (15:11), Софію Зав’ялову з Литви (15:11), британку Габріель Холланд (15:10) та угорку Лотті Хорват (15:9).

***

Андрій Черкашин виграв спочатку шість боїв у групі, а потім ще чотири в олімпійці, при посіві якої він отримав третій номер.  Стартував 16-річний вихованець ДЮСШ «Армієць» в основній сітці з перемоги над Лукою Рамішвілі з Грузії (15:5), далі взяв гору над Гійомом Ватсоном з Франції (15:10) та австрійцем Максіміліаном Хюбнером (15:8).

За драматичним сценарієм розвивався чвертьфінальний бій проти чеха Лева Міхаіла Холі. Український рапірист від самого початку був попереду, його перевага доходила до чотирьох уколів (11:7). Але суперник, якому знадобився медичний тайм-аут за рахунку 14:12, після повернення на доріжку зумів відновити статус-кво. Проте останнє слово залишилося за Черкашиним (15:14).

У півфіналі Андрій зустрівся з першим номером посіву угорцем Маттіа Рубіном. Поступаючись після першої трихвилинки 5:9, він майже наздогнав суперника 10:11, але у кінцівці той виявився вправнішим – 11:15.  

***

В особистій першості серед шаблістів двом українцям вдалося пробитися до Топ-32. Даніїл Скороход, здолавши у першому бою олімпійки грека Синодіноса Пашалідіоглу (15:12), одним ударом програв Маттео Оттавіані з Італії (14:15). Ігоря Олишевця після перемоги над іспанцем Мануелем Рамоном Лопесом (15:12) зупинив майбутній бронзовий призер змагань Енес Талга Календер з Туреччини (9:15) .

Наші вітання спортсменам та усьому тренерському штабу збірної України. У цей складний час ви продовжуєте здобувати нагороди й підтримувати медальні традиції українського фехтування!

Дякуємо нашим захисникам за мужність, стійкість і за те, що попри війну ми маємо можливість представляти нашу державу на міжнародних змаганнях і гордо підіймати синьо-жовтий прапор над п’єдесталом!   

Шпага, кадетки (особисті)Рапіра, кадети (особисті)Шабля, кадети (особисті)
1. Емілі Конрад (Україна)
2. Софія Просіна (Латвія)
3. Анна Максименко (Україна)
3. Чагла Айтекін (Німеччина)
1. Маттіа Рубін (Угорщина)
2. Ейтан Лембергер (Ізраїль)
3. Маттіа Де Крістофаро (Італія)
3. Андрій Черкашин (Україна)
1. Оскар Вайда (Угорщина)
2. Касіян Киду (Румунія)
3. Том Кудерк (Франція)
3. Енес Талга Календер (Туреччина)
…32. Устіна Огон (Україна)
…45. Поліна Спиридонова (Україна)



…38. Микита Асташов (Україна)
…39. Максим Левицький (Україна)
…61. Артем Коржовой (Україна)
…25. Даніїл Скороход (Україна)
…31. Ігор Олишевець (Україна)
…43. Андрій Фещенко (Україна)
…46. Даніїл Абросімов (Україна)