Головна / новини / змагання / ВЗН 2023 Київ: Євген Макієнко виграє золото Турніру найсильніших!
ВЗН 2023 Київ: Євген Макієнко виграє золото Турніру найсильніших!

Понад 60 спортсменів з Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Хмельницького, Запоріжжя, Закарпаття та Донецької області зібрали Всеукраїнські змагання найсильніших з фехтування на шпагах серед чоловіків пам’яті заслуженого тренера України Сергія Дмитровича Вачкова, які проходили 12-13 січня у столичному спорткомплексі ЦСК ЗСУ.

Переможцем турніру, який визначався за сумою місць двох днів, став, показавши перший і п’ятий результат, 31-річний представник КМШВСМ Євген Макієнко, разом з яким на п’єдестал пошани зійшли ще два столичні фехтувальники: на другу сходинку – Володимир Станкевич (3+8), на третю – Юрій Тараненко (2+10).

Відзначимо, що перед початком офіційної частини усі учасники турніру віддали данину нашим захисникам і вшанували хвилиною мовчання загиблих внаслідок збройної агресії рф проти України.

Змагання проходили за змішаною системою: у перший день з втішними боями, починаючи з Табло 32, у другий з виявленням усіх місць у Топ-16.

У перший день найкращим виявився Євген Макієнко, який у вирішальному двобої переміг Тараненка (15:8). Третє місце розділили Володимир Станкевич та Ігор Рейзлін, які зустрілися один з одним у поєдинку за прямий вихід у четвірку (15:6). Бронзовий призер Олімпіади у Токіо-2020, до речі, виявився єдиним, хто зміг скористатися вчора другим шансом і дістатися таки проміжного п’єдесталу, але сьогодні на доріжку вже не вийшов (дала про себе знати стара травма ліктя).

Цікаво, що ніхто з вчорашньої фінальної четвірки не зміг дійти до півфіналу у другий день, ініціативу перехопила молодь. Євген Макієнко в 1/8 вибив з основної сітки Тараненка (15:11), але далі поступився Павлу Трофименку (13:15). Переможець нещодавнього Турніру Крісса дійшов до фіналу, де зазнав поразки від Михайла Краснюка (13:15), який за вхід в четвірку одним уколом взяв гору над Станкевичем (12:11). У бою за третє місце, в якому зустрілися два харків’яни Євгеній Горбачук та Андрій Опанасенко сильнішим виявився останній (15:14). 

Проте більш скромні результати напередодні не дозволили нікому з героїв другого дня змагань пробитися до підсумкової трійки призерів. За крок від п’єдесталу зупинився Трофименко, випередивши свого тренера Руслана Тимошенка, який також за сумою місць набрав 14, на один балл більше набрав і став шостим віцечемпіон Олімпіади у Ріо-2016 з сучасного п’ятиборства Павло Тимощенко. 

Шпага, чоловіки (особисті)
1. Євген Макієнко (Київ)
2. Володимир Станкевич  (Київ)
3. Юрій Тараненко  (Київ)