Головна / новини / змагання / ЮЧУ Хмельницький 2022: Заповітна перемога Опанасенка і третє золото Максименко
ЮЧУ Хмельницький 2022: Заповітна перемога Опанасенка і третє золото Максименко

Сьогодні, 5 листопада, юніори та юніорки розпочали боротьбу за нагороди чемпіонату України з фехтування на шпагах, що проходить у Хмельницькому. Особисті змагання хлопців завершилися чемпіонством Андрія Опанасенка. 19-річний харків’янин вже неодноразово сходив на п’єдестал пошани національної першості у цій віковій категорії, але очолити підсумковий протокол йому вдалося вперше. Серед дівчат ми побачили повторення кадетського фіналу по-львівськи, який як і напередодні завершився перемогою Анни Максименко над Аліною Дмитрук.  

Опанасенко просто чудово розпочав цей сезон, в активі вихованця Ірини Одокієнко вже є дві нагороди турнірів серії Сателіт FIE: срібло в Женеві та бронза в Осло, а також титул віцечемпіона України U-23.

Свій шлях до перемоги у Хмельницькому він розпочав, вигравши шість з шести боїв у групі, й під третім номером перейшов в олімпійку, де провів ще п’ять переможних поєдинків. В 1/16 харків’янин змусив скласти зброю новоспеченого чемпіона України серед кадетів Кирила Лепканича (15:7), в 1/8 взяв гору над Олегом Микитенком (15:8), в 1/4 – над Андрієм Гуменюком (15:13), в 1/2 – над Кірілом Мукоїдом (15:10), після чого поставив золоту крапку у фінальному протистоянні з Андрієм Кузьмою (15:11).

Представник закарпатської школи фехтування таким чином став срібним призером. А третю сходинку п’єдесталу з киянином Кірілом Мукоїдом розділив львів’янин Влад Назаревич, який у своєму півфіналі поступився Кузьмі (11:15).

Майбутня чемпіонка України серед юніорок Анна Максименко виграла у групі п’ять з шести боїв, поступившись лише Аліні Дмитрук, реванш у якої вона згодом взяла у фіналі. Але якщо поєдинок за золото у кадетській віковій категорії між двома вихованками Львівської академії фехтування завершився з рахунком 15:11, то сьогодні долю зустрічі визначив лише один укол (15:14).

Бронзовими призерками юніорської індивідуальної першості стали ще одна львів’янка Єлизавета Степанова та Ксенія Макарущенко з Харкова, які у своїх півфіналах поступилися Дмитрук (3:15) та Максименко (14:15) відповідно.

Зауважимо, що для Максименко це вже третє золото за три дні, раніше вона зробила чемпіонський дубль серед кадеток в особистих та командних змаганнях, де, до речі, виступала разом з Дмитрук. 

Шпага, юніори (особисті)Шпага, юніорки (особисті)
1. Андрій Опанасенко (Харків)
2. Андрій Кузьма (Закарпаття)
3. Кіріл Мукоїд (Київ)
3. Влад Назаревич (Львів)
1. Анна Максименко (Львів)
2. Аліна Дмитрук (Львів)
3. Ксенія Макарущенко (Харків)
3. Єлизавета Степанова (Львів)