Головна / новини / змагання / ЧЄ 2022: Ченцова бере реванш у Маріно, але поступається в 1/8
ЧЄ 2022: Ченцова бере реванш у Маріно, але поступається в 1/8

Сьогодні, 17 червня, у Туреччині стартував чемпіонат Європи з фехтування. Першими на доріжки «Antalya Spor Salonu» вийшли рапіристки. Найкращий результат показала найдосвідченіша серед чотирьох представниць України Катерина Ченцова, яка посіла 15-те місце. Відзначимо, також потрапляння у Топ-32 наймолодшої у нашій збірній дебютантки континентальної першості 17-річної Крістіни Петрової.

17 червня 2022 року. Анталія. Ченцова vs Маріно / Фото #BizziTeam / EFC

31-річна Катерина Ченцова з Києва, вигравши чотири з шести боїв у групі, найвище з українських рапіристок розташувалася у посіві – під номером 20 і отримала можливість стартувати в олімпійці одразу з 1/16. Там, поступаючись у третьому періоді 8:10, вона зуміла зрівняти рахунок 11:11 і у додаткову хвилину вирвала перемогу у Марії Маріно з Іспанії (12:11), взявши таким чином в останньої реванш за прикру поразку в 1/4 Європейського кваліфікаційного турніру на Олімпіаду у Токіо, який проходив у квітні минулого року у Мадриді.

В 1/8 Ченцова зустрілася з чемпіонкою світу в індивідуальному заліку-2018, багаторазовою медалісткою чемпіонатів Європи та бронзовою призеркою Токіо-2020 в команді, другим номером світового рейтингу FIE Аліче Вольпі. Поступаючись 2:6 на початку поєдинку наша спортсменка зуміла відновити статус-кво 6:6. Проте наприкінці другої трихвилинки титулована італійка знову відірвалася 8:12 і перемогу вже не віддала – 10:15.

Зауважимо, що для Ченцової це був перший старт за п’ять місяців, востаннє на доріжку вона виходила ще в січні на Кубку світу у Познані. Щобільше, до команди спортсменка приєдналася вже на заключному етапі підготовки до ЧЄ-2022, який проходив в Угорщині та Туреччині. Проте не маючи можливості виїздити на збори та змагання закордон, навіть в умовах війни продовжувала підтримувати форму і тренуватися, залишаючись в Україні. 

Крістіна Петрова, яка вийшла з групи з трьома перемогами у п’яти боях, розпочала боротьбу в основній сітці під 24-м номером, з впевненої перемоги над господаркою доріжки Аліс Ісбір (15:7). Після цього в 1/16 наша юна рапіристка дала гідний бій старшій на 15 років медалістці Кубків світу Ханні Личбінській з Польщі. Поступаючись 2:4, вона у другому періоді навіть змогла вийти вперед 8:6. Проте досвідчена суперниця все ж перевернула зустріч на свою користь 11:15.  

  

17 червня 2022 року. Анталія. Петрова vs Личбінська / Фото #BizziTeam / EFC

Ще двоє представниць України, для яких це також був дебютний виступ на дорослому чемпіонаті Європи, зупинилися в 1/32. Ольга Сопіт програла угорці Флорі Пастор (6:15), Аліна Полозюк – гречанці Айкатеріні Контохрістопулу (11:15).

Рапіра, жінки (особисті)
1. Леоні Еберт (Німеччина)
2. Аріанна Ерріго (Італія)
3. Ісаора Тібю (Франція)
3. Аліче Вольпі (Італія)
…15. Катерина Ченцова (Україна)
…23. Крістіна Петрова (Україна)
…34. Аліна Полозюк (Україна)
…41. Ольга Сопіт (Україна)