Головна / новини / змагання / ЧЄ U23 ТАЛЛІНН: Срібна крапка українських шпажистів
ЧЄ U23 ТАЛЛІНН: Срібна крапка українських шпажистів

Сьогодні, 29 травня, на чемпіонаті Європи серед спортсменів до 23-х років у столиці Естонії були розіграні останні три комплекти нагород. Українські шпажисти Нікіта Кошман, Андрій Деркач, Віталій Свистіль та Андрій Опанасенко, здобувши срібло, принесли Україні другу нагороду у Таллінні. Відзначимо, що для усіх чотирьох це перша медаль у кар’єрі на молодіжному Євро.

31 травня 22 року. Таллінн / Фото EFC

Вихованці харківської школи фехтування два Андрія Деркач та Опанасенко, уродженець Львова, який представляє Київ Віталій Свистіль, а також столичний шпажист Нікіта Кошман, розпочали виступ у командному турнірі переконливою перемогою в 1/8 над Іспанією (45:32). Після чого змусили скласти зброю других сіяних поляків (43:33). Відзначимо, що остаточний рахунок не відображає того напруженого протистояння, у якому здобувалася ця перемога. «+6», які були у нас після сьомого бою, перед останнім скоротилися до «+2» (30:28). Але Кошману вдалося стримати чемпіона Європи серед кадетів та юніорів в команді Войцеха Любєнєцкі (в їх очній дуелі – 13:5).

У півфіналі проти австрійців наші спортсмени зробивши собі гандикап у три уколи за першу серію боїв, далі лише нарощували перевагу, яка у підсумку вилилася у перемогу з рахунком 45:35.

У головному поєдинку дня українці зустрілися з Францією, кольори якої захищали чемпіон і бронзовий медаліст в особистій першості Ліліан Нгефак та Артюр Філіпп відповідно. Здолати перший номер посіву нашим хлопцям не вдалося (33:45). Але нагороду вони забезпечили собі раніше.

Нагадаємо, що востаннє у чоловічій шпазі український квартет сходив на п’єдестал  ЧЄ U-23 у Пловдіві-2016.  Тоді срібними призерами стали Володимир Станкевич, Ян Сич, Роман Свічкар та Юрій Тараненко.   

***

Українські шаблістки посіли шосте місце, рапіристи – десяте.

Наша команда у жіночій шаблі у складі Софії Головкіної, Валерії Гнідашевої та Олександри Бондар стартувала з 1/8, продемонструвавши справжню волю до перемоги у поєдинку з Болгарією. Поступаючись на екваторі зустрічі 19:25, українки до останнього бою зуміли перевернути рахунок на свою користь (40:38), відзначимо зусилля Гнідашевої, яка виграла свою мікродуель в Атанасової – 10:2. Бондар натомість встояла під натиском чемпіонки Європи серед юніорів-2020 і бронзової медалістки Таллінна Йоанни Ілієвої (45:42).

В 1/4 наші шаблістки, на жаль, нічого не змогли вдіяти з представницями Німеччини (25:45). Після цього у нижній частині сітки вони впевнено перемогли Румунію (45:28), поступилися Польщі (25:45) і посіли у підсумку шосте місце.

В одному уколі від Топ-8 зупинилися наші рапіристи Євген Лазаренко, Ігор Юрін, Богдан Пнівчук та Даниїл Гойда. Після не надто вдалого початку зустрічі проти іспанців (7:10), зусиллями Пнівчука, який виграв свій бій 8:1, нам, здавалося, вдалося переломити хід боротьби (15:11). Але ініціатива і далі переходила від однією команди до другої, в останньому поєдинку, на жаль, залишившись за представниками Іспанії (44:45) .

Далі українці перемогли Словаччину (45:31), поступилися Австрії (31:45) та завершили турнір на 10-му місці.  

РЕЗУЛЬТАТИ:

Шпага, чоловіки (командні)Рапіра, чоловіки (командні)Шабля, жінки (командні)
1. Франція
2. Україна (Нікіта Кошман, Віталій Свистіль, Андрій Опанасенко, Андрій Деркач)
3. Естонія
1. Франція
2. Німеччина
3. Польща
1. Угорщина
2. Іспанія
3. Франція
…10. Україна (Євген Лазаренко, Ігор Юрін, Богдан Пнівчук, Даниїл Гойда)…6. Україна (Софія Головкіна, Валерія Гнідашева, Олександра Бондар)