Головна / новини / змагання / ЧУ 2021 Київ: Чорній і Матевосов – чемпіони України U-23
ЧУ 2021 Київ: Чорній і Матевосов – чемпіони України U-23

ЧУ 2021 Київ: Чорній і Матевосов – чемпіони України U-23

З 10 по 13 червня столичний ЦСК ЗСУ приймав чемпіонат України з фехтування на шпагах серед молоді U-23. Дві золоті нагороди на рахунку Києва, по одній – у представників Закарпаття та Харкова.

Тон жіночим змаганням задавали вихованки столичної школи фехтування. В особистій першості вони зайняли увесь п’єдестал пошани. А на першу сходинку зійшла Катерина Чорній. Вихованка ДЮСШ «Армієць» виграла усі свої п’ять боїв у попередньому груповому раунді й під третім номером впевнено стартувала в олімпійці, перемігши Людмилу Гайдай (15:8) та Анну Максименко (15:5). Найбільш серйозний опір вона зустріла у в 1/4 від бронзової медалістки останнього чемпіонату світу серед юніорів Анастасії Зеленцової з Харкова (14:13). Після чого змусила скласти зброю двох представниць Києва – у півфіналі Дар’ю Варфоломеєву (15:11) та у фіналі Анастасію Самко (15:6). Третю сходинку п’єдесталу з Варфоломеєвою розділила Поліна Кулешова, яка у своєму півфіналі поступилася Самко (11:15).

У командній першості перемогу святкував «Київ-1», за який виступали три медалістки особистих змагань Варфоломеєва, Кулешова, Самко, а також Дарія Заболотна. Столичні шпажистки жодній команді не дозволили нанести понад 37 уколів, зокрема у фіналі впевнено перемогли «Закарпаття 1» (45:31) у складі Олександри Лазаренко, Анастасії Лобачової, Ксенії Куштан та Олени Синиці.

12 червня 2021 року. Київ. Варфоломеєва, Кулешова, Самко, Заболотна – чемпіонки України U-23 в командній першості / Фото НФФУ

Слід відзначити, що шлях останніх до головного поєдинку дня був значно складнішим, ніж у киянок. В 1/8 вони у напруженому протистоянні перемогли землячок з «Закарпаття 2» (45:43). У чвертьфіналі з таким же рахунком здолали опір представниць «Дніпро 1». А у півфіналі взяли вгору над другою командою Києва, за яку фехтували Марія Волошина, Єва Мазур, Юлія Мукоїд та Надія Хвищук (45:40). «Київ 2» у поєдинку за бронзу виявився сильнішим за першу команду Львова (45:41), якій, на жаль, через травму руки, отриману напередодні під час особистих змагань, не змогла допомогти Дарія Садова.

Переможцем в особистій першості серед чоловіків став Артем Матевосов. 23-річний ужгородець виграв п’ять з шести боїв у попередньому груповому раунді й отримав 11-й номер посіву. Лише один з перших чотирьох суперників в олімпійці зумів нанести підопічному Серія Горецького понад п’ять уколів, а саме у чвертьфіналі його земляк Андрій Кузьма (15:9). Досить впевнено попри негативну статистику попередніх очних зустрічей Матевосов розібрався в 1/2 з харків’янином Андрієм Опанасенком (15:9). А у вирішальному поєдинку під його натиском склав зброю ще один вихованець харківської школи Андрій Деркач (15:6). Бронзу з Опанасенком розділив представник КШВСМ Павло Трофіменко, який у своєму півфіналі поступився Деркачу (6:15).

12 червня 2021 року. Київ. Новоспечений чемпіон України U-23 Артем Матевосов разом з тренером Сергієм Горецьким / Фото НФФУ

У фіналі командних змагань чоловіків зустрілися дві харківські команди. У підсумку перемогу святкував «Харків 1», кольори якого захищали призери особистої першості, що відбулася напередодні, два Андрії – Деркач та Опанасенко, а також Євген Горбачук та Павло Лиманський. У вирішальному поєдинку вони не залишили шансів Дмитру та Роману Самойловим, Святославу Яроху і Марку Вольковичу (45:32).

Відзначимо, на відміну від першої харківської команди, яка доволі впевнено прокладала собі шлях до п’єдесталу (ніхто не зміг нанести їм понад 37 уколів), другій довелося попотіти. В 1/4 «Харків 2» одним уколом переміг «Київ 1» на чолі з бронзовим медалістом особистої першості Павлом Трофіменком (44:43), а в 1/2 змусив скласти зброю «Закарпаття», у складі якого виступав новоспечений чемпіон України в індивідуальному заліку Артем Матевосов (45:34). Долю поєдинку за третє місце визначив один укол, який виявився на користь команди «Хмельницький 1» у протистоянні з Матевосовим і Ко (42:41). Тож бронзовими призерами стали Андрій Гуменюк, Володимир Курган, Даніїл Мазур та Віктор Мельник.