Головна / новини / змагання / ЄОК 2021 Мадрид: Кривицька здобуває ліцензію, Ягодка зупиняється за крок від Токіо
ЄОК 2021 Мадрид: Кривицька здобуває ліцензію, Ягодка зупиняється за крок від Токіо

Сьогодні, 24 квітня, у Мадриді стартувала Європейська олімпійська кваліфікація, участь у якій беруть представники лише тих країн, які ще не відібралися (особисто чи командою) у певному виді зброї на Ігри у Токіо.

В іспанську столиці вирушили чотири представники збірної України. Троє з них вийшли на старт вже у перший день змагань. Усі продемонстрували гідну боротьбу, проте здобути перемогу, а відтак і заповітний олімпійський квиток (а він у кожному виді зброї серед жінок та чоловіків розігрувався лише один) зуміла тільки шпажистка Олена Кривицька. 

24 квітня 2021 року. Мадрид. Олена Кривицька перемагає і виборює ліцензію на Олімпіаду / Фото Pavía #BizziTeam

На шляху до першого місця Олена змусила скласти зброю господарку доріжки Сару Фернандес Кальєха (15:9), Яну Гріяк з Сербії (15:12), британку Сьюзан Марію Сіку (15:5), а у вирішальному поєдинку здолала опір дворазової медалістки чемпіонату Европи  Александри Ндоло з Німеччини (15:12)/ Відзначимо, що для учениці Дмитра Рейзліна, триразової бронзової медалістки чемпіонату світу (у команді 2015, особисто 2017, 2019) це буде третя в кар’єрі Олімпіада.  

За крок від путівки на Олімпіаду зупинився у столиці Іспанії наш шабліст Андрій Ягодка. Посідаючи 62-е місце в загальній світовій класифікації та третє серед тих, хто брав участь у мадридському турнірі, 32-річний одесит, як і Кривицька, розпочав боротьбу одразу з туру прямого вибування. Він одним ударом переміг в 1/4 господаря доріжки Інакі Браво (15:14), а в 1/2 взяв вгору над Уільямом Дері з Великобританії (15:9). У вирішальному поєдинку, поступаючись першому сіяному румуну Юліану Теодосіу 4:7, він зумів відновити статус-кво  і піти на перерву лідером (8:7). Проте друга половина бою залишилася за призером чемпіонатів світу та Європи (11:15).  Нагадаємо, що чотири роки тому на такому ж турнірі «останньої надії» Андрію вдалося перемогти й кваліфікуватися на Ігри у Ріо-2016. Проте тоді на кону було, чотири ліцензії, а зараз – лише одна. 

Ще один представник України рапірист Клод Юнес, вигравши усі п’ять боїв у групі, отримав другий номер посіву і розпочав боротьбу в олімпійці з перемоги в 1/8 над Романом Бєляєвим з Білорусі (15:4), далі змусив скласти зброю данця Александера Цороніса (15:12), але у півфіналі, на жаль, поступився Алексу Тофалідесу з Кіпру (12:15).

У другий день турніру у Мадриді на доріжки Муніципального спортивного центру Самаранча вийде рапіристка Катерина Ченцова.

Результати:

Шпага жіноча (особисті):Шабля чоловіча (особисті):Рапіра чоловіча (особисті):
1. Олена Кривицька (Україна)1. Юліан Теодосіу (Румунія)1. Александер Хупеніч (Чехія)
2. Александра Ндоло (Німеччина)2. Андрій Ягодка (Україна)2. Алекс Тофалідес (Кіпр)
3. Єкатєріна Пошарнєва (Білорусь)3. Уільям Дері (Великобританія)3. Велько Чук (Сербія)
4. Сьюзан Марія Сіка (Великобританія)4. Енвер Йилдирим (Туреччина)4. Клод Юнес (Україна)