Головна / новини / змагання / ЧУ 2021 Київ: Кравацька та Ягодка приносять Одесі золото чемпіонату України
ЧУ 2021 Київ: Кравацька та Ягодка приносять Одесі золото чемпіонату України

15-16 квітня у столичному ЦСК ЗСУ проходив чемпіонат України з фехтування на шаблях. Золоті нагороди в особистій першості вибороли вихованці одесської школи Олена Кравацька та Андрій Ягодка.


Кравацька у напруженому вирішальному поєдинку одним ударом перемогла киянку Юлію Бакастову (15:14). Третю сходинку п’єдесталу розділили Олена Вороніна (Київ) та бронзова медалістка нещодавнього чемпіонату світу серед юніорів Валерія Проченко з Миколаєва, які у своїх півфіналах поступилися Кравацькій (7:15) і Бакастовій (13:15) відповідно. Відзначимо, що в 1/4 Проченко змусила скласти зброю досвідчену Аліну Комащук (15:14), а Вороніна виявилася сильнішою за перший номер посіву Олександру Мамонтову (15:11). Лідер української збірної і світового рейтингу FIE Ольга Харлан участь у змаганнях не брала.


Олена Кравацька про перемогу на чемпіонаті України-2021

Будь-яка перемога приємна, а у час, коли турнірів практично не має, тим більше. Відчувається брак змагань, у мене мандраж сьогодні був трішки більше ніж завжди. За вхід у 16 я фехтувала з кадеткою Валерією Коротченко, за вісімку – з Діаною Залевською. Дуже серйозно налаштовувалася на цю зустріч, адже ми часто з нею перетинаємося на змаганнях, і бої проходять у напруженій боротьбі. У чвертьфіналі досить впевнено виграла в Олександри Бондар, а у півфіналі – в Олени Вороніної. Коли ти скутий, тобі складніше усі рухи виконувати, а коли впевнений у собі, то й перемога дається легше, як було у випадку з Вороніною. Фінал вийшов напруженим, але в кінцівці у мене все ж вийшло зібратися і завдати вирішального удару Юлії Бакастовій.
Чи є розуміння, що далі? Наразі ні. На Олімпіаду командою ми не відібралися, мали готуватися до чемпіонату Європи. Але чи він відбудеться, поки що інформації не має. Але не ми єдині у ситуації невизначеності, весь світ так живе вже цілий рік.

Слідом за жінками нагороди чемпіонату України з фехтування а шаблях в особистій першості розіграли чоловіки. Найсильнішим з 43-х учасників виявився Андрій Ягодка. Перемога далася 32-річному представнику Одеси нелегко, у більшості боїв він був у ролі наздоганяючого, і зокрема у фіналі, де йому протистояв Юрі Цап з Миколаєва (15:7). Відзначимо, що останній на шляху до п’єдесталу змусив скласти зброю чемпіона світу серед кадетів-2019 та чемпіона Європи серед юніорів-2020 Василя Гумена (15:12). Бронзові нагороди вибороли черкаські шаблісти Богдан Платонов та Олександр Каракай, які у своїх півфіналах програли Цапу (11:15) і Ягодці (10:15) відповідно.


Андрій Ягодка про перемогу на чемпіонаті України-2021

Важкий видався бій за вхід у вісімку проти Івана Писаренка. Суперник підійшов до змагань у дуже добрій формі, а я виявився тактично не готовим до його дій на доріжці. Не просто було й у в 1/4 з Олексієм Стаценком. Саме йому я програв у фіналі попереднього чемпіонату України. Як і у випадку з Писаренко, шукати рішення довелося у процесі бою. У четвірці вже було трохи легше, принаймні не доводилося наздоганяти. Так у фіналі з Юрієм Цапом я спочатку також два уколи програвав, але на щастя дуже швидко зрозумів, що потрібно робити.

Чемпіонат України для мене проходив в раках підготовки до зонального олімпійського відбору у Мадриді. Саме мені, як кращому серед українських шаблістів у світовому рейтингу, належить поборотися там за путівку до Токіо. Намагаюся не думати про це, але іноді буває важко думки з голови викинути. Так, у моєму житті вже був такий досвід, я через зональний відбір потрапив на Олімпіаду у Ріо-2016. Проте тоді ситуація була дещо інша, розігрувалося чотири ліцензії, а зараз на кону буде лише одна. За тиждень, що залишається до турніру, постараємося разом з тренером з фехтування Олександром Красовським та фахівцем з фізпідготовки Іваном Нікітіним внести необхідні корективи у підготовку і далі на Мадрид.