Головна / новини / змагання / ЮЧС Каїр 2021: Команда шпажистів за крок від медалі
ЮЧС Каїр 2021: Команда шпажистів за крок від медалі

Сьогодні, 11 квітня, командними змаганнями представників фехтування на шпагах фінішував чемпіонат світу серед кадетів та юніорів. За крок від п`єдесталу зупинилися наші хлопці Нікіта Кошман, Даниїл Гойда, Павло Трофименко та Дмитро Микитенко. Жіноча команда посіла у підсумку 10-те місце.

11 квітня 2021 року. Каїр. Українські шпажисти у зустрічі за бронзу проти Єгипту на чемпіонаті світу / Augusto Bizzi ( FIE)

Кошман, Гойда, Трофименко та Микитенко впевнено виграли перші дві зустрічі проти Колумбії (45:26) та Болгарії (45:25). А от у чвертьфінальному поєдинку проти поляків їм довелося попотіти. Лідируючи після перших п’яти боїв, вони дозволили суперникам наздогнати себе і навіть вийти вперед. Проте Нікіта Кошман зумів у заключній міні дуелі перетворити рахунок з 38:39 на 45:42! 

До останнього бою півфінальної зустрічі з американцями українці підійшли з більшим відставанням (35:40) На жаль, відіграти його виявилося непосильним завданням (37:45). Відтак на наших хлопців очікувала боротьба за бронзу з командою Єгипту, у складі якої виступали срібний та бронзовий медалісти індивідуальної першості Мохамед Яссін та Мохамед Ель-Сайєд. У четвертому бою господарі доріжки зуміли відірватися на три уколи й далі лише збільшували перевагу. Віддамо нашим спортсменам належне, вони до останнього не здавалися (37:45). Відзначимо, що четверте місце – це найкращий результат нашої чоловічої команди на чемпіонаті світу у юніорській шпазі за останні шість років!

Щодо представниць прекрасної статі, то Анастасія Зеленцова, Єва Мазур, Поліна Кулішова та Олександра Лазаренко стартували з 1/8 поєдинком проти Південної Кореї. Українки лідирували більшу частину зустрічі, проте не змогли у кінцівці протистояти наступу суперниць, програли останні три бої і з рештою поступилися (37:45). У турнірі за 9-16 місця наші шпажистки перемогли Мексику (45:21) та Узбекистан (45:38), після чого поступилися США (42:45).

Отже, українська збірна залишає чемпіонат світу з трьома бронзовими нагородами, які, зауважимо, було здобуто у трьох різних видах зброї. Відкрила лік нашим медалям у єгипетській столиці шаблістка-юніорка Валерія Проченко. Підтримали її почин Аліна Полозюк, Ольга Сопіт, Крістіна Петрова і Катерина Буденко. Бронза, яку вони здобули в командній першості, яка стала першою нагородою чемпіонату світу серед юніорів та кадетів у фехтуванні на рапірах в історії незалежної України. Також на третю сходинку п’єдесталу зійшла в юніорських змаганнях шпажисток Анастасія Зеленцова.

Результати:

Шпага, юніори (командні)                  Шпага, юніорки (командні)

1. Росія                                               1. Росія

2. США                                                2. Іспанія

3. Єгипет                                            3. Польща

4. Україна                                           10. Україна