Головна / новини / змагання / КС Таллінн 2022: Срібні та просто неймовірні: українські шпажистки прориваються на п’єдестал!
КС Таллінн 2022: Срібні та просто неймовірні: українські шпажистки прориваються на п’єдестал!

Сьогодні, 13 листопада, були розіграні командні нагороди Кубку світу з фехтування на шпагах серед жінок у столиці Естонії. На другу сходинку п’єдесталу за підсумками змагань зійшли українки Влада Харькова, Ксенія Пантелеєва, Інна Бровко та Юлія Свистіль. Відзначимо, що на шляху до срібла підопічні Богдана Нікішина змусили скласти зброю чинних чемпіонок світу кореянок (45:39) та бронзових медалісток останньої світової першості Польщу (44:37), поступившись лише у фіналі збірній Італії (28:33).

Востаннє наша команда в жіночій шпазі пробивалася до трійки призерів Кубку світу ще у сезоні 2016/17, коли були завойовані золото у Сучжоу та бронза у Таллінні.

Підопічні Богдана Нікішина розпочали турнір поєдинком 1/16 проти Австрії. Суперниці, опинившись у ролі наздоганяючих від початку зустрічі (11:7), не лише не здалися, але й зуміли після п’ятого бою вийти вперед (16:18). Але розвинути успіх наші дівчата їм не дозволили. Влада Харькова, отримавши перед останнім поєдинком «+2», перемогу вже не віддала (43:42).

1/8 фіналу пройшла у рівній боротьбі зі Швейцарією. Жодній з команд не вдавалося відірватися більше ніж на два-три уколи. Коли Харькова виходила на заключний бій, на табло було 34:33, а коли залишала доріжку вже – 45:39.

Чвертьфінал від самого початку розвивався за українським сценарієм. До шостого бою перевага наших шпажисток досягла двозначної цифри 22:12. І попри відчайдушні намагання чинної чемпіонки світу в особистому заліку Сон Се Ра, яка у заключному дев’ятому бою зуміла скоротити розрив до двох уколів (33:35), «синьо-жовті» в особі Влади Харькової впевнено довели справу до логічної перемоги– 45:39.  

В 1/2 фіналу наша команда зустрілася з Польщею, яку, нагадаємо українки перемогли з рахунком 43:42 на шляху до третьої сходинки п’єдесталу останнього чемпіонату Європи. В Анталії кінцівка зустрічі вийшла валідольною навіть попри п’ять уколів переваги. Цього разу ми мали “+3”, але робота над помилками була проведена на відмінно і наш штатний фінішер Харькова впевнено оформила вихід у фінал – 44:37. 

У головному поєдинку дня нашим спортсменкам протистояли чинні віцечемпіонки світу та Європи представниці Італії. Відпустивши суперниць на три уколи від самого початку, українки відчайдушно намагалися їх наздогнати, але це виявилося надскладним завданням. І все ж дівчата не опускали рук. Владі Харьковій вдалося за хвилину до завершення часу наблизитися на відстань двох уколів, але більшого італійки не дозволили (28:33).  

Відзначимо, що для всіх наших шпажисток, за винятком Ксенії Пателеєвої, яка була співавторкою медальних успіхів у Сучжоу та Таллінні у 2016-му, срібло, здобуте сьогодні у столиці Естонії, це перша в кар’єрі нагорода Кубку світу.

Шпага, жінки (командні)
1. Італія
2. Україна (Влада Харькова, Ксенія Пантелеєва, Інна Бровко, Юлія Свистіль)
3. Франція