Головна / новини / змагання / ЧЄ 2022: Українські шпажистки повертаються на європейський п’єдестал!
ЧЄ 2022: Українські шпажистки повертаються на європейський п’єдестал!

До завершення чемпіонату Європи у турецькій Анталії залишається ще один день, а у скарбничці збірної України вже повний комплект нагород! Сьогодні, 21 червня, до золота в особистих змаганнях Влада Харькова додала бронзу разом з подругами по команді Юлією Свистіль, Інною Бровко та Яною Шемякіною, яка була на п’єдесталі в угорському місті Залаегерсег 17 років тому, коли востаннє на честь нашої жіночої шпаги підіймався прапор над командним п’єдесталом чемпіонату Європи.

Поступившись у півфіналі майбутнім чемпіонкам француженкам  (36:45) підопічні Богдана Нікішина, у поєдинку за третє місце змусили скласти зброю представниць Швейцарії (45:42).

Відзначимо, що для 36-річної Яни Шемякіної – вихованки львівської школи фехтування і представниці Києві, це четверта в кар’єрі нагорода на чемпіонатах Європи. Вона єдина у команді зразка-2022, хто мав досвід виступів на таких великих форумах. Втім, статус дебютантки не завадив Владі Харьковій (уроджениці Ужгорода, що останні роки тренується у столиці), зробити медальний дубль, а киянці Інні Бровко та Юлії Свистіль зі Львова зробити вагомий внесок у бронзовий успіх команди України.   

Українські шпажистки, сіяні під восьмим номером, розпочали турнір з перемоги в 1/8 над сусідками по рейтингу представницями Румунії. Юлія Свистіль виграла третій бій з рахунком 3:0 і після цього наші дівчата фехтували обережно та ощадливо, зберігаючи відрив, іноді збільшуючи його до чотирьох-п’яти уколів, іноді дозволяючи суперницям наблизитися, але не більше ніж на два. Власне 34:32 у заключному дев’ятому бою це був останній раз, коли у наступниць слави Ани Марії Попеску – олімпійської чемпіонки, чемпіонки світу та Європи, яка завершила кар’єру після Токіо-2020, зажевріла надія. Але тривало це недовго, адже наша новоспечена чемпіонка Європи Влада Харькова включила п’яту передачу і завершила зустріч на користь України (45:37). 

За схожим сценарієм розвивався і чвертьфінал підопічних Богдана Нікішина проти чинного чемпіона Європи Польщі. Шемякіна задала поєдинку переможний тон, вигравши перший бій 3:1. І далі українки весь час були на крок попереду суперниць, максимум дозволяючи їм скоротити відставання до «-1». Перед заключним боєм ми мали гандикап у п’ять уколів (33:28). За першу хвилини він збільшився до семи (36:29). Але лідера збірної Польщі Ренату Кнапік-Мязгу це не спинило. Як і те, що за вісім секунд до кінця вона все ще програвала 37:41. Досвідчена польська шпажистка таки зуміла зрівняти рахунок (42:42). Але в додатковий час на щастя загорівся один зелений ліхтар на знак переможного уколу Влади Харькової (43:42). Так, кінцівка вийшла дуже нервовою, але не слід забувати, що на іншому боці доріжки був другий номер світового рейтингу FIE.

У півфіналі, де на нас чекали француженки, у складі яких були троє з чотирьох авторок золота ЧЄ-2018, ми на відміну від двох попередніх зустрічей одразу опинилися у ролі наздоганяючих. Далеко суперниць не відпустили, ліквідувавши загрозливий розрив у п’ять уколів. Але вийти вперед так ні разу і не змогли. «-2», з якими ми у підсумку підійшли до дев’ятого бою, виявилися занадто важким тягарем для Харькової, яка відчайдушно намагалася відігратися з Оріан Малло, але зустріч завершилася з невтішним для нас рахунком 36:45.

У поєдинку за третє місце підопічні Богдана Нікішина зустрілися з командою Швейцарії, яка у своєму півфіналі програла Італії (32:45). Швейцарки за нагородами у жіночій шпазі скучили не менше за нас, адже їх останній п’єдестал був ще у Пловдиві-2009. Перша серія боїв залишилася за нами (13:11), а от наступні два поєдинки виграли швейцарки та повели (23:22). Але тут на доріжку вийшла новоспечена чемпіонка Європи Харькова і розібралася з найдосвідченішою з суперниць Лауйрою Штелі 7:1, після чого ми повернули собі лідерство (29:24) і дотримали його до переможного кінця з обіймами, криками радощів і святом для всієї команди.

Шпага, жінки (особисті)
1. Франція
2. Італія
3. Україна (Влада Харькова, Яна Шемякіна, Юлія Свистіль, Інна Бровко)