Головна / новини / змагання / ЧЄ 2022: День падіння фаворитів у чоловічій шпазі
ЧЄ 2022: День падіння фаворитів у чоловічій шпазі

Сьогодні, 19 червня, першими на фехтувальні доріжки Анталії, аби розіграти особисті нагороди чемпіонату Європи, вийшли шпажисти. Їх турнір став днем падіння фаворитів. До вісімки найсильніших пробилися лише двоє з Топ-16 європейського рейтингу, перший номер у світі, олімпійський чемпіон Токіо-2020 Ромен Каннон склав зброю ще в 1/32.

На жаль серед тих, хто вибув з боротьби за нагороди на ранніх стадіях, й українські шпажисти, зокрема лідер збірної бронзовий призер Олімпіади Ігор Рейзлін. 22-ме місце, яке він посів у підсумку, стало найкращим результатом для нашої чоловічої шпаги в особистій першості в Анталії.

38-річний киянин підійшов до чемпіонату Європи шостим номером світового рейтингу FIE, маючи в активі дві особисті та дві командні нагороди Кубку світу сезону 2021/22. Його виступ в Анталії склався за сценарієм схожим на той, який вчора був у нашої олімпійської чемпіонки в жіночій шпазі Яна Шемякіної.

Два поєдинки в олімпійці на один укол. Тільки в 1/32 з срібним призером Гран-прі у Будапешті Давідом Надєм з Угорщини цей укол був на користь Рейзліна (15:14), а от в 1/16 на користь 19-річного Йонатана Коена з Ізраїля, новоспеченого бронзового призера чемпіонату Європи серед юніорів (14:15).  На жаль, не обійшлося без зіткнення, яке сподіваємося не змусить травму коліна, яка турбувала українського шпажиста впродовж сезону, нагадати про себе. Адже попереду командні змагання.  

Решта українських спортсменів завдяки непоганому виступу у групі, як і Рейзлін, отримали можливість пропустити перший тур олімпійки і стартували одразу з 1/32. Переможець нещодавнього Кубку світу у Тбілісі Володимир Станкевич поступився олімпійському чемпіону Ріо-2016 в команді, чемпіону світу в індивідуальному заліку-2018 грізному французу Янніку Борелю (11:15), Ян Сич – чинному віцечемпіону Європи Андреа Сантареллі з Італії (13:15), Роман Свічкар не знайшов контраргументів у бою з Лукасом Белльманом з Німеччини (3:15).

Шпага, чоловіки (особисті)
1. Яннік Борель (Франція)
2. Трістан Тюлен (Нідерланди)
3. Алексі Байяр (Швейцарія)
3. Макс Хайнцер (Швейцарія)
…22. Ігор Рейзлін (Україна)
…36. Володимир Станкевич (Україна)
…45. Роман Свічкар (Україна)
…48. Ян Сич (Україна)