Головна / новини / змагання / ГП 2022 Доха: Троє українців зупиняються за крок від п’єдесталу
ГП 2022 Доха: Троє українців зупиняються за крок від п’єдесталу

З 28 по 30 січня столиця Катару приймала представників фехтування на шпагах в рамках першого у сезоні турніру серії «Гран-прі FIE». Одразу троє наших спортсменів увійшли до вісімки найсильніших, проте зупинилися на підступах до п’єдесталу –  це досвідчені та титуловані Яна Шемякіна й Ігор Рейзлін, а також Володимир Станкевич. 26-річний киянин раніше вже потрапляв до трійки призерів Кубка світу, а от на турнірах серії Гран-прі його кращим результатом було 8-ме місце п’ять років тому так само в Досі.

Відзначимо, що розпочиналися змагання для української збірної досить вдало. За підсумками групового етапу та попереднього туру прямого вибування до єдиного сіяного серед наших бронзового медаліста Олімпіади-2020 Ігоря Рейзліна в основній сітці у чоловіків приєдналися ще шестеро. Серед жінок у таблиці 64 ми побачили п’ять спортсменок збірної України.

Проте дістатися вирішальної стадії серед представниць прекрасної статі змогла лише Яна Шемякіна. Вигравши п`ять з шести боїв в групі, вона стартувала в олімпійці одразу з 1/32 перемогою над Анжелін Фавр зі Швейцарії (15:14), далі розібралася зі француженкою Александрою Луі-Марі (15:10) та американкою Фейт Парк (15:13). На рівних боролася олімпійська чемпіонка Лондона-2012 першу половину чвертьфіналу , але кінцівка бою залишилася за суперницею – ще однієї представницею Франції Марі-Флоранс Кандассамі(9:15).

За іншим сценарієм розвивалися чвертьфінальні поєдинки за участю наших чоловіків, де їм протистояли представники Італії. І Володимир Станкевич з Давіде Ді Веролі, й Ігор Рейзлін з Федеріко Вісмара, практично одразу опинилися у ролі наздоганяючих, і відігратися, на жаль, вже не змогли, програвши з однаковим рахунком – 9:15

Зауважимо, що Станкевич на шляху до Топ-8, здолав спочатку двох суперників у попередньому турі прямого вибування, а потім вже в основній сітці взяв гору над титулованим швейцарцем Максом Хайнцером (15:9), естонцем Стеном Прійнітсом, якому поступався 13:14 (15:14) та Ельміром Алімжановим з Казахстану (15:11). Рейзлін впевнено здолав Нельсона Лопеза-Портьє з Франції (15:9), швейцарця Адрієна Фавра(14:9) та японця Акіру Комата (15:7).

РЕЗУЛЬТАТИ:

Шпага, жінки (особисті)Шпага, чоловіки (особисті)
1. Катріна Лехіс (Естонія)
2. Неллі Діфферт (Естонія)
3. Єріка Кірпу (Естонія)
3. Марі-Флоранс Кандассамі (Франція)
1. Яннік Борель (Франція)
2. Емьорік Галлі (Франція)
3. Давіде Ді Веролі (Італія)
3. Федеріко Вісмара (Італія)
…8. Яна Шемякіна (Україна)
…15. Влада Харькова (Україна)
…47. Інна Бровко (Україна)
…56. Анастасія Спас (Україна)
…62. Юлія Свистіль (Україна)
…77. Анна Деркач (Україна)
…80. Софія Слюсарева (Україна)
…Дар’я Варфоломеєва – не стартувала
…5. Ігор Рейзлін (Україна)
…8. Володимир Станкевич (Україна)
…38. Ян Сич (Україна)
…47. Роман Свічкар (Україна)
…56. Павло Тимощенко (Україна)
…57. Євген Макієнко (Україна)
…64. Руслан Тимошенко (Україна)
…90. Юрій Тараненко (Україна)
…96. Віталій Свистіль (Україна)
…141. Нікіта Кошман (Україна)